Vakantiehuis te koop - verzekering

Denk nu alvast aan een verzekering

Vakantiehuis kopen?

Een recreatiewoning is er om van te genieten. Om tot rust te komen, vakantie te vieren, in de natuur te zijn. Of het nu gaat om een een bungalow, een chalet of een stacaravan op een vakantiepark, een huisje op het stand, een tuinhuis of een safaritent: het verzekeren van een recreatiewoning heeft diverse voordelen.

Wat verzekert u?

Het is handig om nu alvast na te denken over de risico’s die u niet zelf kunt of wilt dragen, zoals brandschade. Sterker nog, als u een vakantiehuis met een hypotheek financiert, stelt de hypotheekverstrekker een verzekering meestal verplicht. Een stenen vakantiehuis kunt u vaak met een reguliere woonhuisverzekering verzekeren. Voor stacaravans zijn er afzonderlijke caravanverzekeringen. Maar let hierbij goed op: niet alle specifieke risico’s van recreatiewoningen zijn gedekt. Ook kan het bedrag dat wordt uitgekeerd, aanzienlijk lager zijn. Een verzekering die specifiek voor vakantiehuizen is bedoeld, heeft een betere dekking. Zo kunt u diverse zaken meeverzekeren. Zoals een bijgebouw of aanbouw, een schuurtje, zonnepanelen, een luifel en inboedel. Als u verzekeringen vergelijkt, is het bovendien handig te controleren of de volgende dekkingen mogelijk zijn.

 

 • Transport en opslag
  Sommige vakantiewoningen, zoals een stacaravan of een strandhuisje, staan ’s winters in een opslag. Het is wel zo handig om een dekking te kiezen die de recreatiewoning ook tijdens transport en opslag verzekert.
 • Verhuur
  Verhuurt u uw vakantiehuis aan andere particulieren? Controleer dan of schade, ontstaan tijdens de verhuurperiode, gedekt is.
 • Aansprakelijkheid
  Eigenaren van vakantieparken stellen een aansprakelijkheidsdekking voor recreatiewoningen vaak verplicht.

 

Maar wat kan er eigenlijk misgaan?

 • Brand
  U kunt uw recreatiewoning verzekeren tegen schade door brand. Brandschade valt onder de basisdekking van onze Recreatiewoningverzekering.
 • Opruimingskosten
  Is uw vakantiehuis afgebrand? Dan moet misschien de grond worden gereinigd. Ook moeten de restanten van de afgebrande vakantiewoning worden opgeruimd. De kosten bedragen al snel een paar duizend euro. Als het huis in een park staat, stelt de parkeigenaar u hiervoor meestal aansprakelijk.
 • Storm of hagel
  Een hagelbui kan een stacaravan fors beschadigen, een najaarsstorm kan de pannen van het dak van een vakantiehuis laten vliegen.
 • Inbraak en diefstal
  Braakschade aan de woning, vandalisme, diefstal van uw kostbare zaken… Gelukkig kunt u de inboedel meeverzekeren.

 

Wat vergoedt een verzekering?

 • Reparatie
  Is de schade aan uw recreatiewoning te repareren? Dan vergoedt de verzekeraar gewoonlijk de reparatiekosten. Denk aan het verwijderen van hageldeuken of het vervangen van een kapotte ruit.
 • Vervanging
  Is de schade niet meer te herstellen, ofwel: is het vakantiehuis total loss? Dan keert de verzekeraar meestal een bedrag uit waarvan u een nieuwe woning kunt laten bouwen of kopen. Let daarbij goed op de verzekerde waarde. Die bepaalt voor welk bedrag u een vervangende recreatiewoning kunt laten herbouwen of aanschaffen.

Naar de Recreatiewoningverzekering