Aanslagen in Barcelona en Cambrils

Veel gestelde vragen

18 augustus 2017

Afgelopen donderdagmiddag 17 augustus 2017 vond er een aanslag plaats op de Ramblas, het toeristische hart van Barcelona. In de nacht van 17 op 18 augustus vond een tweede aanslag plaats in de toeristische badplaats Cambrils. Bent u er op vakantie of heeft u er een vakantie gepland? Dan heeft u mogelijk vragen over de veiligheid en de dekkingen van uw verzekering. Wij beantwoorden in dit artikel de meest gestelde vragen.

Als u op dit moment in Barcelona of Cambrils bent, dan kunnen wij het ons goed voorstellen dat u uw reis wilt afbreken. Hieronder kunt u lezen in welke situaties de reis- of annuleringsverzekering van de Europeesche vergoeding biedt. Dit geldt ook wanneer u een vakantie naar één van de twee plaatsen heeft geboekt en u deze wilt annuleren vanwege de aanslagen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met uw adviseur of de organisatie bij wie u de reis geboekt heeft. Zij kunnen u ongetwijfeld verder helpen.

Heeft u vragen over uw reis of verblijf?

Neem in alle gevallen eerst contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersorganisatie. Zij kunnen u informeren over de situatie en eventueel over een alternatief.

Ik heb een reis geboekt naar Barcelona of Cambrils. Is het veilig om te gaan?

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) kunt u raadplegen welke reisadviezen gelden voor bepaalde landen en gebieden in verband met terrorisme. Kijk voor de meest recente reisadviezen op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/terrorismedreiging. Daar kunt u zien dat er op dit moment geen bijzondere veiligheidsrisico’s zijn voor Spanje. Twijfelt u over de veiligheid? Neem dan contact op met het 24/7 BuZa Contactcenter op telefoonnummer +31 247 247 247. Zij kunnen u informeren over de situatie.

Annuleringsverzekering

Ik wil mijn reis annuleren vanwege de terroristische dreiging. Is dit verzekerd?

  • Heeft u een doorlopende of kortlopende annuleringsverzekering met standaard dekking (dus niet Allrisk)? Dan is er geen dekking op de annuleringsverzekering. De Europeesche vergoedt in dat geval geen annuleringskosten.
  • Heeft u een doorlopende of kortlopende Allrisk Annuleringsverzekering? Dan is er wel dekking. De vergoeding is 75% van de annuleringskosten.

Neem in alle gevallen eerst contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersorganisatie. Wellicht bieden zij een alternatief of kunnen zij u informeren over andere mogelijkheden.

Door de situatie in Barcelona of Cambrils kan ik er niet meer naar toe en/of doen wat ik van plan was. Ik wil hierom annuleren. Is dit verzekerd?

Ook in dit geval geldt het volgende:

  • Heeft u een doorlopende of kortlopende annuleringsverzekering (dus niet Allrisk)? Dan is er geen dekking op de annuleringsverzekering. De Europeesche vergoedt in dat geval geen annuleringskosten.
  • Heeft u een doorlopende of kortlopende Allrisk Annuleringsverzekering? Dan geldt er wel dekking. De vergoeding bedraagt 75% van de annuleringskosten.

Neem in alle gevallen eerst contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersorganisatie. Wellicht bieden zij een alternatief of kunnen zij u informeren over andere mogelijkheden.

Ik ben al op reis en wil mijn reis afbreken vanwege de aanslagen. Is dit verzekerd?

Het is volkomen te begrijpen dat u uw reis wilt afbreken vanwege de aanslag. Maar het hangt van uw gekozen dekking of wij de annuleringskosten vergoeden.

  • Het afbreken van een reis wegens terroristische aanslagen is niet verzekerd op een annuleringsverzekering met standaard dekking. Het maakt daarbij niet uit of u een kortlopende of een doorlopende annuleringsverzekering heeft.
  • Heeft u een Allrisk Annuleringsverzekering? Dan heeft u wel recht op vergoeding bij het voortijdig afbreken van uw reis. U krijgt dan een vergoeding van 75% van de niet gebruikte reisdagen. Let wel: u heeft geen recht op vergoeding van de (extra) reiskosten om naar huis terug te keren.

Reisverzekering

Ik heb een reisverzekering bij de Europeesche en ik heb schade door de aanslagen in Barcelona of Cambrils. Heb ik recht op vergoeding?

De reisverzekering vergoedt deze schade volgens de voorwaarden van uw verzekering tot de maximaal verzekerde bedragen. Of u recht heeft op een vergoeding hangt af van de aanvullende dekkingen die u op uw reisverzekering heeft afgesloten, zoals bijvoorbeeld een bagagedekking. Extra reis- of verblijfkosten die u maakt als gevolg van de aanslagen worden niet vergoed.

Blijft mijn reisverzekering geldig als ik door deze situatie langer onderweg ben dan gepland?

Ja, uw reisverzekering blijft dan geldig tot het eerst mogelijke moment dat u thuis aankomt.