Aardbeving in Nepal – veelgestelde vragen

29 april 2015

Aardbeving in Nepal – veelgestelde vragen 

Op zaterdag 25 april 2015 vond in Nepal een zware aardbeving plaats. Er zijn veel slachtoffers en er is zware schade aan gebouwen en wegen. Daarnaast waarschuwen Nepalese autoriteiten voor naschokken.

Heeft dit invloed op uw reis? Dan kunt u hier lezen in welke situaties de reis- of annuleringsverzekering van de Europeesche vergoeding biedt. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met uw adviseur.

Calamiteitenfonds

Het calamiteitenfonds heeft vastgesteld, dat de aardbeving in Nepal een calamiteit is die onder het fonds valt. Indien u een reis heeft geboekt via een reisorganisator die deelnemer is aan het Calamiteitenfonds en u de bijdrage aan het fonds heeft betaald kunt u contact opnemen met uw reisorganisator. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website www.calamiteitenfonds.nl.

Hulpverlening
Van de Europeesche mag u een uitstekende service verwachten, waar u ook bent. Als er iets gebeurt zijn de medewerkers van onze Europeesche Hulplijn 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar. Zij beschikken over een wereldwijd netwerk. Wij werken onder andere samen met de hulpdienst SOS International. SOS International is gespecialiseerd in persoonlijke en materiële hulpverlening. U kunt hun activiteiten in Nepal hier volgen.

 

VRAAG: Als mijn reisbestemming wordt getroffen door een natuurramp die valt onder het Calamiteitenfonds, wat betekent dat dan voor mij?

Heeft u een reis geboekt bij een reisorganisatie die is aangesloten bij het Calamiteitenfonds?

Heeft u een reis heeft geboekt bij een reisorganisatie die is aangesloten bij het Calamiteitenfonds en heeft u de bijdrage aan het fonds betaald (dit kunt u terugvinden op uw boekings-/reserveringsnota)? Dan kunt u aanspraak maken op de regelingen die van toepassing zijn. Is uw gereserveerde accommodatie er niet meer of wilt u uw vakantie naar Nepal annuleren danwel afbreken? Neem dan contact op met uw reisorganisator. De reis wordt dan kosteloos geannuleerd. Ook wanneer u door de aardbeving extra kosten heeft gemaakt kunt u deze via uw reisorganisatie declareren.

Heeft u een reis geboekt bij een reisorganisatie die niet is aangesloten bij het Calamiteitenfonds?  

Wanneer u een vakantie heeft geboekt bij een reisorganisatie die niet is aangesloten bij het Calamiteitenfonds (of u heeft de bijdrage aan het fonds niet betaald), dan gelden de voorwaarden van uw reisverzekering en/of annuleringsverzekering.
 

VRAAG: Als mijn reisbestemming wordt getroffen door een natuurramp, wat kan ik dan verwachten van de Europeesche?

Wordt u op uw reisbestemming getroffen door een natuurramp, dan heeft u rechten op grond van uw reisverzekering. Bent u bijvoorbeeld spullen kwijt of zijn uw spullen beschadigd, dan kunt u een vergoeding krijgen als de gesloten reisverzekering een bagagedekking bevat.
 
Moet u extra kosten maken tijdens uw verblijf in Nepal? Of kunt u niet naar huis en moet u langer blijven door de natuurramp? Dan kunt u voor de extra- en onvoorziene kosten die daardoor ontstaan contact opnemen met het Calamiteitenfonds.
 
Wanneer u een vakantie heeft geboekt bij een reisorganisatie die niet is aangesloten bij het Calamiteitenfonds (of u heeft de bijdrage aan het fonds niet betaald), dan gelden de voorwaarden van uw reisverzekering..
 

VRAAG: Als ik mijn reis wil annuleren vanwege een natuurramp op mijn reisbestemming, krijg ik de annuleringskosten dan vergoed?
 

Wij adviseren u contact op te nemen met uw reisbureau of reisorganisatie. Reizen naar Nepal wordt momenteel volledig ontraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daardoor zullen veel organisaties reizen naar Nepal kosteloos annuleren of op een later tijdstip uitvoeren.

Heeft u een doorlopende- of kortlopende annuleringsverzekering (dus niet Allrisk)? Dan is er geen dekking op de annuleringsverzekering. De Europeesche vergoedt dan geen annuleringskosten. Heeft u een doorlopende- of kortlopende Allrisk Annuleringsverzekering? Dan kunt u uw reis annuleren. De vergoeding bedraagt 75% van de annuleringskosten.

VRAAG: Ik heb een annuleringsverzekering van de Europeesche. Ik ben al op reis maar wil mijn reis afbreken vanwege een natuurramp op mijn reisbestemming. Is dit verzekerd?
 

Het afbreken van een reis wegens een aardbeving is niet verzekerd op een annuleringsverzekering. Het maakt daarbij niet uit of u een kortlopende of een doorlopende annuleringsverzekering afsloot.

Heeft u een Allrisk Annuleringsverzekering? Dan heeft u wel recht op vergoeding bij het voortijdig afbreken van uw reis. U krijgt dan een vergoeding van 75% van de niet gebruikte reisdagen. Let wel: u heeft geen recht op vergoeding van de (extra) reiskosten om naar huis terug te keren.

Heeft u nog vragen?

Heeft u uw verzekeringspapieren niet bij de hand of weet u niet precies welke voorwaarden voor u gelden? Wij helpen u graag. Neem contact op met uw adviseur of bel ons via telefoonnummer 020-6515253.