Wintersport

Drie misverstanden over wintersportdekking

24 december 2015

Skiën en snowboarden is genieten! Toch zijn het sporten met een verhoogd risico. Daarom is wintersport niet standaard gedekt op de reisverzekering. Er bestaan 3 misverstanden rondom wintersportdekking. Wie betaalt bijvoorbeeld de ‘banaan’? Tijd om ze op te helderen, zodat wintersporters goed voorbereid naar de sneeuw vertrekken. 

Misverstand 1: Als ik een dekking voor wintersport heb afgesloten, ben ik meteen goed verzekerd voor medische kosten, ongevallen en diefstal van mijn ski’s.

Dit is niet waar. Een wintersportdekking is alleen een ‘upgrade’ van je andere reis- en annuleringsdekkingen, waarmee je het extra risico verzekert dat je loopt tijdens de wintersport. De wintersportdekking zorgt er dus voor dat de dekkingen die je hebt afgesloten ook van toepassing zijn als je aan het skiën of snowboarden bent. Dit is het geval bij alle verzekeraars. Krijg je dus een ongeluk tijdens het skiën of snowboarden? Of worden je spullen beschadigd of gestolen? Dan moet je niet alleen een wintersportdekking hebben afgesloten, maar ook de dekkingen voor Geneeskundige kosten en Bagage. Alleen dan krijg je je medische kosten en je spullen vergoed.  Dit geldt uiteraard ook voor eventuele andere dekkingen, zoals  Ongevallen, Rechtsbijstand of bijvoorbeeld Extra sportuitrusting.

Misverstand 2: als ik mijn been breek en van de piste af moet worden gehaald, vergoedt mijn zorgverzekeraar de medische hulp en de vervoerskosten.

Dit is niet waar. Een zorgverzekering vergoedt weliswaar (gedeeltelijk) de geneeskundige kosten, maar de kosten voor vervoer per helikopter, ‘banaan’ of gipsvlucht neemt de zorgverzekeraar niet altijd voor zijn rekening. De kosten van een genoodzaakt langer verblijf ook niet. En de rekening voor opsporing of redding? Ook die kun je niet bij een zorgverzekeraar claimen. Het zijn vooral deze kosten die behoorlijk in de papieren kunnen lopen. Een reisverzekering met wintersportdekking vergoedt deze kosten wel. Bovendien nemen de medewerkers van de alarmcentrale alle hulpverlening uit handen.

Misverstand 3: als ik off-piste ga skiën of snowboarden, ben ik niet verzekerd.

Dit verschilt per verzekeraar. Omdat ware wintersportliefhebbers zich ook wel eens buiten de piste wagen, is off-piste skiën bij ons wel meeverzekerd. Zo kun je volop van je wintersportvakantie genieten. Wel een belangrijke kanttekening: het moet natuurlijk wel verantwoord blijven. Negeer je de waarschuwingen of een verbod op en rond de piste? Of ga je skiën in een gebied waarvoor lawinecode 3 of hoger is afgegeven? Dan ben je niet verzekerd. Check de voorwaarden van je verzekering om te zien of jouw verzekeraar ook off piste skiën dekt.