Extreem winterweer in Europa

Welke situaties worden gedekt op de Reis- en Annuleringsverzekering?

10 januari 2019

Koning Winter houdt volop huis. Toeristen in de Alpen hebben te maken met extreme sneeuwval. Dit kan voor vakantiegangers vervelende gevolgen hebben. De bestemming kan niet worden bereikt of je komt er niet meer weg. Of je zit noodgedwongen binnen en geplande activiteiten kunnen niet doorgaan. Gelukkig ben je voor een deel van deze kosten verzekerd bij de Europeesche.

 

Hoe zit het bij slecht weer?

Neem eerst contact op met je reisorganisatie, hotel of vervoersorganisatie. Misschien bieden zij een alternatief of kunnen zij je informeren over andere mogelijkheden. Indien dit niet het geval is, heb je mogelijk recht op een vergoeding voor onvoorziene en noodzakelijke extra reis- en verblijfskosten die je moet maken door een calamiteit. Dit is afhankelijk van de door jou afgesloten verzekering. Raadpleeg daarom de voorwaarden om na te gaan of je hier recht op hebt. Neem voordat je extra kosten maakt eerst contact op met de Europeesche Hulplijn via +31206515777.

Naar de bestemming toe

Stel dat je wel op vakantie wilt, maar dat je vakantiehuisje niet bereikbaar is vanwege een ingesneeuwd dorp. Dan wordt het volgende vergoed op de recente Annuleringsverzekeringen.

Standaard Annuleringsverzekering

In het geval dat de verhuurder van het huisje jullie huurafspraak annuleert, dan moet hij het eventueel betaalde bedrag terugbetalen. De overige kosten, zoals de vlucht en huurauto zijn soms verzekerd op de dekking 'Samengestelde Reis' op de Annuleringsverzekering. Hiermee ben je verzekerd tot maximaal de annuleringskosten van de overige onderdelen. Wil je meer informatie? Lees dan ook dit artikel even (met name de uitleg  'Samengestelde reis' onder op die pagina).

Allrisk Annuleringsverzekering

Met een allrisk annuleringsverzekering mag je je reis annuleren of vroegtijdig afbreken om een aantoonbare reden die voor jou belangrijk is. De reden voor annulering moet onvoorzien en buiten je schuld zijn. Wij vergoeden 75% van de annuleringskosten of van de afbrekingsvergoeding.

Maar let op: slecht weer valt hier niet onder. Als je helemaal niet meer op vakantie wilt omdat het weer op je bestemming te slecht is, of ter plaatse bent maar niet kunt skiën, dan vergoedt de verzekering dit niet. Bijvoorbeeld bij wintersport worden de kosten van skipassen, skilessen en gehuurde ski-uituitrusting alleen vergoed als daar door een ongeval of voortijdige terugkeer (om een verzekerde reden) geen gebruik van gemaakt kan worden. Als je door slecht weer dus niet kunt of wilt skiën, telt dit niet en krijg je geen vergoeding voor de ongebruikte dagen van de skipas, lessen en materialen.

 

Tijdens de vakantie

Maar wat als je door lawinegevaar je huisje moet verlaten? Dan moet je extra kosten maken om op een andere locatie te overnachten. Of je kunt je locatie nog niet bereiken door hevige sneeuwval en moet extra overnachtingskosten maken. Deze extra onvoorziene kosten voor reis en verblijf worden wél vergoed, tot een bedrag van € 450 (op ons meest recente reisproduct).

 

Terugreis naar huis

Ben je al op vakantie? En is door extreme weersomstandigheden de geplande terugreis niet mogelijk? Dan vergoeden wij op de Reisverzekering ook de noodzakelijke extra reis- en verblijfkosten voor de kostprijs.

 

Schade aan eigendommen

Stel dat er schade is ontstaan aan je spullen als gevolg van slecht weer. Dan is dit verzekerd. Dit geldt ook voor wintersport als men de dekkingen ‘Bagage’ en ‘Skiën en Snowboarden’ heeft.

 

Pas goed op jezelf

Krijg je op vakantie te maken met extreem weer? Let dan goed op en luister naar de waarschuwingen van de lokale overheid. Zij hebben meer informatie over de ontwikkelingen van het weer, kennen het gebied en begrijpen de gevolgen. 

Belangrijk bij het indienen van schadeclaims: wie bewust een verbod of waarschuwing negeert is niet verzekerd. Bovendien is er geen dekking als je gaat skiën of snowboarden bij lawinecode 3 of hoger.