Wintersport

Ga je skiën? Denk om je knieën!

Veelvoorkomende blessures

17 februari 2019

De meest voorkomende blessure onder wintersporters is de knieblessure. Dat blijkt uit gegevens van reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen. Maar liefst 20% van de tijdens de wintersport opgelopen blessures zijn knieblessures.

De knieblessure wordt in het rijtje van meest voorkomende letsels gevolgd door de schouder (9%), pols (8%), arm (6%) en neus (6%). In een aantal gevallen betekent de blessure ook het einde van de wintersport.

Kwetsbaar

Dat de knieblessure zo vaak voorkomt, komt volgens Bert Romani van de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) doordat het een complex en daardoor kwetsbaar gewricht is. Bij draaivallen is de knie het eerste vrije gewricht dat de klappen opvangt. Een gedegen voorbereiding is daarom heel belangrijk, aldus Romani. ‘Zorg dat je fit aan de wintersport begint, dus dat je conditie op peil is en je spierversterkende oefeningen hebt gedaan voor onder andere je knieën. Hou op de pistes rekening met iedereen en respecteer de regels. En neem voldoende lessen. Ook als je al jaren skiet, zijn lessen nuttig om de moderne technieken te leren en blessures te voorkomen. Ga je voor het eerst? Dan zijn lessen een must.’

Toename letsel

Europeesche Verzekeringen ziet de laatste jaren een toename van het aantal letselmeldingen. Dit valt met name te verklaren door de toename van het aantal wintersporters. Lukas Kreutzer van Europeesche Verzekeringen: ‘Ook op de piste is te merken dat de economische crisis achter ons ligt. Steeds meer mensen gaan op wintersport. Met name in de schoolvakanties leidt dit tot meer drukte op de piste. De nieuwelingen zijn bovendien niet allemaal even goed geoefend of voorbereid. En een ongeluk zit in een klein hoekje’

Minder wintersportblessures voor NSkiV-leden

Europeesche Verzekeringen ziet in de cijfers dat er naar verhouding veel minder blessures voorkomen bij klanten die bij de Nederlandse Ski Vereniging zijn aangesloten. Per 1.000 polissen van leden van de Nederlandse Ski Vereniging ontvangt Europeesche Verzekeringen per wintersportseizoen 5 blessuremeldingen. Bij de andere klanten is dat 15 per 1.000 polissen. Een opvallend verschil, dat waarschijnlijk wordt verklaard doordat de Nederlandse Ski Vereniging haar leden het hele seizoen informeert en zij zodoende beter voorbereid op wintersport gaan.

Wintersportklaar

De Nederlandse Ski Vereniging heeft aan de start van dit wintersportseizoen samen met VeiligheidNL de wintersportklaar-tool ontwikkeld (www.wintersportklaar.nl). Deze tool geeft zowel geroutineerde als beginnende skiërs advies op maat en desgewenst een trainingsschema, zodat zij zich fysiek kunnen voorbereiden op de wintersportvakantie en zo de kans op blessures verkleinen.