Motortips voor doorrijders

17 november 2016

Motortips voor doorrijders en zomerrijders

Er zijn natuurlijk motorrijders die de motor ’s winters in de stalling zetten. En er zijn van die bikkels die gewoon doorrijden in de winter. Met een goede voorbereiding van de rit en uw motor kan dat heel goed!

Vooraf: uw eigen veiligheid

  • Houd de weersvoorspellingen goed in de gaten. U wilt onderweg niet verrast worden door sneeuw, ijzel of gladheid.
  • Zorg voor warme waterdichte motorkleding kleding, thermo-ondergoed, een helmmuts en warme handschoenen zoals elektrisch verwarmde handschoenen.
  • Zorg ervoor dat u een vizier hebt dat niet beslaat! 

Een goede verzorging van uw motor tijdens de winter

  • Check elke rit of de verlichting goed werkt en neem reservelampjes mee als u op pad gaat.
  • Houd uw banden op de normale aanbevolen spanning en zorg dat u voldoende profiel hebt. Eventueel kunt u winterbanden op uw motor zetten.
  • Sluit de accu thuis aan op de druppellader om startproblemen te voorkomen.
  • Pekelschade voorkomen? Poets de motor voor de winter grondig en spuit daarna alle metaal, rvs en chromen delen in met blanke tectyl. Let op: sla hierbij de remschijven over. In de lente kunt u tectyl er weer af poetsen.
  • Smeer de ketting regelmatig in.
  • Als vuil door de keerringen komt, kan dit olielekkages geven in de voorvork. Check daarom geregeld of de voorvork schoon is. Spuit de keerringen in met siliconenspray. Dit houdt de rubbers goed soepel.

Rijdt u geen motor in de winter?

Dan hoeft u de motor niet het hele jaar door te verzekeren tegen alle risico's. Maak gebruik van Winterstop- of Zomertijdkorting. Kies voor Winterstopkorting als u de motor niet gebruikt in de maanden december, januari en februari. De Winterstopkorting scheelt jaarlijks 15 procent premie. Kies voor onze Zomertijddekking als u de motor niet gebruikt in de maanden november, december, januari, februari en maart. Dan is uw motor alleen verzekerd voor aansprakelijkheid en beschadiging gedurende de periode dat de zomertijd is ingesteld: van de laatste zondag van maart om 2.00 uur tot de laatste zondag van oktober om 3.00 uur. Dat scheelt jaarlijks 25 procent premie.

Heeft u gekozen voor Beperkt casco of All Risk? Dan is de motor in de stalling wél het hele jaar door verzekerd tegen onder andere diefstal of schade door brand, ook als u winterstop of zomertijddekking kiest.

Kijk op europeesche.nl/verzekering/motorverzekering