Staking bij Ryanair

Is de schade gedekt?

29 juli 2018

Er bestaat kans dat luchtvaartmaatschappij Ryanair de komende weken opnieuw vluchten schrapt vanwege de staking van het cabinepersoneel. Dit kan de start van je vakantie behoorlijk vertragen of de terugreis verhinderen. In dit uitgebreide artikel lees je de meest gestelde vragen over dekkingen en vergoedingen rondom de staking.

Vlieg je binnenkort met Ryanair? En heb je vragen over de staking, de reis of je verblijf? Neem in alle gevallen eerst contact op met jouw reisorganisatie of vervoersorganisatie. Zij kunnen je informeren over de situatie en eventueel een alternatief bieden.

Annuleringsverzekering

Ik heb een standaard Kortlopende of Doorlopende Annuleringsverzekering bij de Europeesche en mijn vlucht vervalt door de staking. Krijg ik de annuleringskosten van mijn vlucht vergoed?

Helaas bieden wij hiervoor geen dekking op de Annuleringsverzekering. In het geval van de staking van een vervoersmaatschappij vergoeden wij geen annuleringskosten. Wanneer de trein- of luchtvaartmaatschappijen staken, zal de vervoerder een oplossing moeten bieden.

Ik heb een Kortlopende of Doorlopende Annuleringsverzekering met Allrisk dekking bij de Europeesche en mijn vlucht vervalt door de staking. Krijg ik de annuleringskosten van mijn vlucht vergoed?

De compensatie van de kosten van een ticket moet in principe worden betaald door de vervoerder. Mocht de vervoerder je ticket niet compenseren, dan vergoeden wij 75% van de kosten.

Ik heb een Annuleringsverzekering bij de Europeesche en mijn vlucht vervalt door de staking. Krijg ik de annuleringskosten van de overige reisonderdelen, zoals hotel of huurauto, vergoed?

Dit hangt ervan af wanneer de reis is geboekt én of je de dekking 'Samengestelde Reis' hebt.

Heb je de reis op of na 1 juli 2018 geboekt? En deed je dit bij een reisbureau of reisorganisatie? Dan moet deze organisatie zorgen voor een passende (financiële) oplossing.

Heb je de reis vóór 1 juli geboekt? Controleer dan of de dekking ‘Samengestelde Reis’ is opgenomen in je Annuleringsverzekering (bij de Annuleringsverzekeringen die vanaf 2014 zijn afgesloten, is dit standaard het geval). De dekking vergoedt het volgende:

  • Valt één van de onderdelen van vervoer of verblijf van de door jou zelf samengestelde reis onvoorzien uit? Dan ben je verzekerd tot maximaal de annuleringskosten van de overige onderdelen. Dit geldt alleen als de vervoerder, verhuurder en/of reisorganisatie de kosten voor annulering niet vergoedt en niet voor vervanging kan zorgen. Let op: dit geldt alleen bij ‘gecontracteerd vervoer’. Dus niet bij het vervoer van en naar bijvoorbeeld de luchthaven.
  • In dit geval ben je dus niet verzekerd voor het vervoer, maar wel verzekerd voor de annuleringskosten van bijvoorbeeld hotel of huurauto. Tenzij ze worden vergoed door de aanbieder.

Heb je een doorlopende Annuleringsverzekering zonder de dekking ‘samengestelde reis’? Dan is er geen dekking op de annuleringsverzekering. De Europeesche vergoedt in dat geval geen annuleringskosten van de overige reisonderdelen.

Weet je niet of jouw verzekering de dekking ‘Samengestelde Reis’ heeft? Dan kun je het online nakijken. Zoek op je polisblad het voorwaardennummer. Ga met dit nummer vervolgens naar https://www.europeesche.nl/klantenservicevoorwaarden

Reisverzekering

Door een staking van Ryanair moet ik mijn terugreisdatum overschrijden en heb ik extra reis- en/of verblijfkosten. Worden deze kosten vergoed?

Wanneer je door de staking niet op de geplande reisdatum kan terugkeren naar Nederland en je hiervoor extra kosten moet maken voor je reis en verblijf, neem dan eerst contact op met de Europeesche Hulplijn, (tel) +31 20 65 15 777. Dit geldt bij de terugreis bij staking van grenspersoneel, douanepersoneel, luchtverkeersleiding, bagagehandling et cetera.

Wij vergoeden extra gemaakte en noodzakelijke reis en/of verblijfkosten alleen als jouw reisorganisatie of Ryanair geen alternatief biedt. Of je deze vergoeding krijgt is afhankelijk van de door jouw afgesloten verzekering. Raadpleeg daarom de voorwaarden om na te gaan of je recht hebt op deze vergoeding, of informeer bij jouw reis- of verzekeringsadviseur.

Blijft mijn reisverzekering geldig als ik door deze situatie langer op reis ben dan gepland?

Ja, jouw reisverzekering blijft geldig tot het eerst mogelijke moment dat je in je huis kunt terugkeren.