Stakingen door de vervoersmaatschappijen

Is de schade gedekt?

12 april 2018

Stakingen door luchtvaartmaatschappijen, luchtverkeersleiders of trein- of buspersoneel kan de start van een vakantie behoorlijk vertragen of de terugreis verhinderen. Wij beantwoorden in dit artikel de meest gestelde vragen over dekkingen en vergoedingen rondom stakingen.

Ben je op vakantie of heb je een vakantie gepland? En heb je vragen over de staking, de reis of verblijf? Neem in alle gevallen eerst contact op met jouw reisorganisatie of vervoersorganisatie. Zij kunnen je informeren over de situatie en eventueel een alternatief bieden.

Annuleringsverzekering

Ik heb een standaard Kortlopende of Doorlopende Annuleringsverzekering bij de Europeesche en mijn vlucht vervalt door een staking. Krijg ik de annuleringskosten van mijn vlucht vergoed?

Helaas bieden wij hiervoor geen dekking op de Annuleringsverzekering. In het geval van een staking van een vervoersmaatschappij vergoeden wij geen annuleringskosten. Wanneer de trein- of luchtvaartmaatschappijen staken, zal de vervoerder een oplossing moeten bieden.

Ik heb een Kortlopende of Doorlopende Annuleringsverzekering met Allrisk dekking bij de Europeesche en mijn vlucht vervalt door een staking. Krijg ik de annuleringskosten van mijn vlucht vergoed?

De compensatie van de kosten van een ticket moet in principe worden betaald door de vervoerder. Mocht de vervoerder je ticket niet compenseren, dan vergoeden wij 75% van de kosten.

Ik heb een Annuleringsverzekering bij de Europeesche en mijn vlucht vervalt door de staking. Krijg ik de annuleringskosten van de overige reisonderdelen, zoals hotel of huurauto, vergoed?

Dit hangt af of de dekking ‘Samengestelde Reis’ is opgenomen in je Annuleringsverzekering. Bij de Annuleringsverzekeringen die vanaf 2014 zijn afgesloten, is de dekking ‘Samengestelde Reis’ standaard opgenomen in de voorwaarden. Deze vergoedt het volgende:

  • Valt één van de onderdelen van vervoer of verblijf van de door jou zelf samengestelde reis onvoorzien uit? Dan ben je verzekerd tot maximaal de annuleringskosten van de overige onderdelen. Dit geldt alleen als de vervoerder, verhuurder en/of reisorganisatie de kosten voor annulering niet vergoedt en niet voor vervanging kan zorgen. Let op: dit geldt alleen bij ‘gecontracteerd vervoer’. Dus niet bij het vervoer van en naar bijvoorbeeld de luchthaven.
  • In dit geval ben je dus niet verzekerd voor het vervoer, maar wel verzekerd voor de annuleringskosten van bijvoorbeeld hotel of huurauto. Tenzij ze worden vergoed door de aanbieder.

Heb je een doorlopende Annuleringsverzekering zonder de dekking ‘samengestelde reis’? Dan is er geen dekking op de annuleringsverzekering. De Europeesche vergoedt in dat geval geen annuleringskosten van de overige reisonderdelen.

Wil je nakijken of jouw verzekering de dekking ‘Samengestelde Reis’ heeft? Op je polisblad staat het voorwaardennummer. Kijk de voorwaarden na via https://www.europeesche.nl/klantenservicevoorwaarden

Reisverzekering

Door de staking heb ik mijn terugreisdatum overschreden en heb ik extra reis- en/of verblijfkosten. Worden deze kosten vergoed?

Wanneer je door de staking niet op de geplande reisdatum kan terugkeren naar Nederland en je hiervoor extra kosten moet maken voor je reis en verblijf, neem dan eerst contact op met de Europeesche Hulplijn, (tel) +31 20 65 15 777. Dit geldt bij de terugreis bij staking van grenspersoneel, douanepersoneel, luchtverkeersleiding, bagagehandling et cetera.

Wij vergoeden extra gemaakte en noodzakelijke reis en/of verblijfkosten alleen als jouw vervoerder of luchtvaartmaatschappij geen alternatief biedt. Of je deze vergoeding krijgt is afhankelijk van de door jouw afgesloten verzekering. Raadpleeg daarom de voorwaarden om na te gaan of je recht hebt op deze vergoeding, of informeer bij jouw reis- of verzekeringsadviseur.

Blijft mijn reisverzekering geldig als ik door deze situatie langer op reis ben dan gepland?

Ja, jouw reisverzekering blijft geldig tot het eerst mogelijke moment dat je in je huis kunt terugkeren.