Stroomstoring Schiphol

Is de schade gedekt?

30 april 2018
De stroomstoring op Schiphol van zondag heeft voor vertragingen en geannuleerde vluchten gezorgd. Wij beantwoorden in dit artikel de meest gestelde vragen over dekkingen en vergoedingen rondom deze situatie.
 
Ben je door de stroomstoring gedupeerd? En heb je vragen over je reis of verblijf? Neem in alle gevallen eerst contact op met jouw reisorganisatie of vervoersorganisatie. Zij kunnen je informeren over de situatie en eventueel een alternatief bieden.
 

Annuleringsverzekering

Ik heb een standaard Kortlopende of Doorlopende Annuleringsverzekering bij de Europeesche en mijn vlucht is vervallen door de stroomstoring op Schiphol. Krijg ik de annuleringskosten van mijn vlucht vergoed?

Helaas bieden wij hiervoor geen dekking op de Annuleringsverzekering. In het geval van een stroomstoring op een luchthaven vergoeden wij geen annuleringskosten. Wanneer de luchtvaartmaatschappijen hun verplichtingen niet kunnen nakomen, zullen zij een oplossing moeten bieden.
 

Ik heb een Kortlopende of Doorlopende Annuleringsverzekering met Allrisk dekking bij de Europeesche en mijn vlucht is vervallen door de stroomstoring. Krijg ik de annuleringskosten van mijn vlucht vergoed?

De compensatie van de kosten van een ticket moet in principe worden betaald door de vervoerder. Mocht de vervoerder je ticket niet compenseren, dan vergoeden wij 75% van de kosten.
 

Ik ben met vertraging op mijn vakantiebestemming aangekomen. Krijg ik hiervoor een vergoeding van de standaard of Allrisk annuleringsverzekering?

Wanneer je een oudere annuleringsverzekering (ouder dan juli 2013) hebt, kan deze een vergoeding voor vertreksvertraging bieden. In dat geval staat ‘Vertreksvertraging’ vermeld in de verzekeringsvoorwaarden. Je hebt dan alleen recht op een vergoeding wanneer je meer dan acht uur vertraging hebt, tot een maximum van drie ongebruikte vakantiedagen.
 

Ik heb een Annuleringsverzekering bij de Europeesche en mijn vlucht is vervallen of meer dan 24 uur vertraagd door de stroomstoring. Krijg ik de annuleringskosten van de overige reisonderdelen, zoals hotel of huurauto, vergoed?

Dit hangt af of de dekking ‘Samengestelde Reis’ is opgenomen in je Annuleringsverzekering. Bij de Annuleringsverzekeringen die vanaf 2014 zijn afgesloten, is de dekking ‘Samengestelde Reis’ standaard opgenomen in de voorwaarden. Deze vergoedt het volgende:
  • Valt één van de onderdelen van vervoer of verblijf van de door jou zelf samengestelde reis onvoorzien uit? Dan ben je verzekerd tot maximaal de annuleringskosten van de overige onderdelen. Dit geldt alleen als de vervoerder, verhuurder en/of reisorganisatie de kosten voor annulering niet vergoedt en niet voor vervanging kan zorgen. Let op: dit geldt alleen bij ‘gecontracteerd vervoer’. Dus niet bij het vervoer van en naar bijvoorbeeld de luchthaven.
  • In dit geval ben je dus niet verzekerd voor het vervoer, maar wel verzekerd voor de annuleringskosten van bijvoorbeeld hotel of huurauto. Tenzij ze worden vergoed door de aanbieder.
Heb je een Doorlopende Annuleringsverzekering zonder de dekking ‘samengestelde reis’? Dan is er geen dekking op de annuleringsverzekering. De Europeesche vergoedt in dat geval geen annuleringskosten van de overige reisonderdelen.
Wil je nakijken of jouw verzekering de dekking ‘Samengestelde Reis’ heeft? Op je polisblad staat het voorwaardennummer. Kijk de voorwaarden na via https://www.europeesche.nl/klantenservicevoorwaarden
 

Reisverzekering

Door de stroomstoring heb ik mijn terugreisdatum overschreden en heb ik extra reis- en/of verblijfkosten. Worden deze kosten vergoed?

Deze kosten worden niet vergoed door onze reisverzekeringen. Je kunt hiervoor jouw vervoerder aansprakelijk stellen. Heb je hulp nodig of vragen die de vervoerder niet kan beantwoorden, 
neem dan contact op met de Europeesche Hulplijn, (tel) +31 20 65 15 777. 
 

Blijft mijn reisverzekering geldig als ik door deze situatie langer op reis ben dan gepland?

Ja, jouw reisverzekering blijft geldig tot het eerst mogelijke moment dat je in je huis kunt terugkeren.