Veelgestelde vragen over de bosbranden in Zuid-Europa

28 juli 2015

Op dit moment woeden er bosbranden in het zuiden van Europa. Veel Nederlandse vakantiegangers worden hierdoor getroffen. Mogelijk heeft u vragen over uw reis- of annuleringsverzekering als gevolg van de bosbranden. Op deze pagina vindt u een overzicht van vragen en antwoorden over de verzekeringen van de Europeesche.

Annuleringsverzekering
 

Ik kan door de bosbranden mijn reisbestemming niet bereiken. Om die reden moet ik mijn reis annuleren. Biedt mijn annuleringsverzekering hier dekking voor?
De annuleringsverzekering biedt geen dekking wanneer u de reis annuleert vanwege omstandigheden ter plaatse.
Heeft u een Allrisk Annuleringsverzekering? Dan kunt u een beroep doen op uw Annuleringsverzekering. Deze verzekering biedt, tot het verzekerde bedrag, een vergoeding van 75% van de annuleringskosten.

Ik ben met de auto op reis gegaan. Door de bosbranden heb ik mijn reisbestemming later bereikt dan de bedoeling was. Kan ik nu een deel van mijn betaalde reissom terugkrijgen?
Nee. De annuleringsverzekering dekt geen vertraging die u oploopt tijdens een reis met eigen vervoer.

Ik ben op reis, maar kan vanwege de bosbranden niets ondernemen. Kan ik nu een deel van mijn reissom terugkrijgen?
Nee, dat kan niet. De annuleringsverzekering biedt geen dekking voor het gebrek aan plezier of activiteiten door branden.

Mijn vakantieadres ligt in het gebied van de bosbranden. Daarom wil ik de rest van mijn vakantie annuleren. Kan ik de kosten die ik hiervoor maak claimen op mijn annuleringsverzekering?

-  Heeft u een Allrisk Annuleringsverzekering? Dan kunt u een beroep doen op uw Annuleringsverzekering. Deze verzekering biedt , tot het verzekerde bedrag, een vergoeding van 75% van de annuleringskosten of afbrekingskosten.

-  Heeft u een standaard Annuleringsverzekering? Dan kunt u deze kosten kunt u niet op de annuleringsverzekering claimen. Annuleringen en afbrekingen als gevolg van angstige omstandigheden ter plaatse kunt u met de verhuurder of uw reisorganisatie bespreken.

Mijn reisbestemming is getroffen door bosbranden. Daarom wil ik liever niet meer op vakantie naar dit gebied. Kan ik nu een beroep doen op mijn Allrisk Annuleringsverzekering?
Ja, dat kan.

Ik heb de dekking Samengestelde Reis en reis met mijn eigen auto naar Zuid-Europa. Ik heb campingovernachtingen gereserveerd die in het gebied van de bosbranden liggen. Kan ik nu aanspraak maken op de dekking Samengestelde reis?
Nee, dat kan niet. Mocht het zo zijn dat u niet op een van de campings terecht kunt omdat deze is afgebrand, dan is de campinghouder verplicht u een passend alternatief aan te bieden.

Reisverzekering
 

Mijn tent is door de bosbranden onbruikbaar geraakt. Vergoedt mijn reisverzekering deze kosten?
U krijgt een vergoeding voor de huur van een vervangende tent. De vergoeding is, afhankelijk van de gekozen dekking, maximaal € 300,- of € 500,-. Dit bedrag kunt u ook besteden aan een verblijf in een hotel/pension.

Door de bosbranden ben ik mijn spullen kwijtgeraakt/zijn mijn spullen beschadigd. Krijg ik deze kosten vergoed?
Wanneer er sprake is van een natuurramp heeft u op basis van uw reisverzekering recht op vergoeding van extra kosten voor vervoer, verblijf en telefoon. Bosbranden zien wij ook als een natuurramp. U kunt een vergoeding krijgen voor beschadigde en verloren bagage, inclusief kleren en reisdocumenten. De maximumvergoeding is afhankelijk van de dekking die u heeft gekozen.

Ik kan niet meer in mijn huisje/appartement/hotel door de bosbranden. Krijg ik via mijn reisverzekering een vergoeding voor een vervangend verblijf?
Ja. Als u niet meer in uw huisje, appartement, tent of hotel kunt verblijven bieden wij een vergoeding voor de extra verblijfkosten tot maximaal € 450,-. U moet wel kunnen aantonen dat deze kosten noodzakelijk waren.

Door de bosbranden moet ik noodgedwongen langer op mijn vakantieadres blijven. Hierdoor maak ik extra verblijfskosten en terugreiskosten. Krijg ik deze kosten vergoed?
Als u een reisverzekering heeft afgesloten en in het buitenland op vakantie bent, vergoeden wij uw extra reis- en verblijfskosten. Dit geldt alleen wanneer u de terugreisdatum overschrijdt vanwege een van de volgende redenen:

-  Lawine.

-  Bergstorting (het instorten van een (deel van de) berg).

-  Mist.

-  Natuurgeweld (bijvoorbeeld bosbrand, aardbeving en vulkaanuitbarsting).

-  Abnormale sneeuwval.

-  Staking.

Heeft u de dekking ‘Hulp en Huur Vervoermiddel’ afgesloten? Dan krijgt u ook een vergoeding voor vervangend vervoer als uw auto of caravan door de bosbranden is uitgevallen.

Neem voordat u extra kosten maakt eerst contact op met de Europeesche Hulplijn, (tel) +31 20 65 15 777. Dan weet u gelijk of u de extra kosten krijgt vergoed.

Ik ben op reis en kan niet naar huis terugkeren vanwege de bosbranden. Blijft mijn reisverzekering geldig?
Ja, uw reisverzekering blijft gedurende deze periode van kracht.

Ik heb telefoonkosten moeten maken door de bosbranden. Kan ik deze kosten claimen op mijn reisverzekering?
Contact met de Europeesche Hulplijn vergoeden wij altijd. Overige telefoonkosten kunt u alleen indienen als er sprake is van een gedekte schade.