Vluchten Air Berlin geannuleerd

Veel gestelde vragen

14 september 2017

Vliegmaatschappij Air Berlin heeft op 15 augustus 2017 faillissement aangevraagd. Dankzij een overbruggingskrediet van de Duitse overheid konden geplande vluchten wel doorgaan. Maar de maatschappij moet nu toch vluchten annuleren omdat een ongebruikelijk hoog aantal piloten zich heeft ziekgemeld.

Heeft u een vlucht geboekt bij Air Berlin? Dan is er een kans dat deze niet door gaat. 

Wat kunt u in alle gevallen doen?

Informeer allereerst bij Air Berlin of uw vlucht doorgaat of niet. Dat doet u op www.airberlin.com/flightstatus. Gaat uw vlucht niet door? Neem dan contact op met Air Berlin voor een omboeking of alternatief. Maakt uw vlucht onderdeel uit van een complete vakantie, geboekt bij een reisbureau? Neem dan contact op met uw reisorganisatie.

Wilt of kunt u niet meer op reis vanwege de situatie bij Air Berlin? Dan heeft u ongetwijfeld vragen over de dekkingen van uw verzekering. Wij beantwoorden in dit artikel de meest gestelde vragen.

Ticketgarantieverzekering

Ik heb een Ticketgarantieverzekering bij de Europeesche en mijn vlucht gaat niet door. Krijg ik de kosten van het ticket vergoed?

Op dit moment is Air Berlin in gebreke. Er is geen sprake van officieel faillissement. Daarom is Air Berlin de partij die u de kosten van de niet uitgevoerde vlucht zal moeten terugbetalen. Het verzoek tot terugbetaling van het ticket moet daarom eerst bij Air Berlin worden gedaan.

Kunt u aantonen dat Air Berlin zelf de vlucht heeft geannuleerd? En heeft u bericht gekregen van Air Berlin dat u geen aanspraak kunt maken op een vergoeding? Dan krijgt u van ons de ticketkosten vergoed tot maximaal € 1.500 per persoon per ticket, zolang u uw ticket heeft geboekt vóór dinsdag 15 augustus 2017.

Ik heb een Ticketgarantieverzekering en ben al op vakantie. Mijn retourvlucht gaat niet door. Voor rerouting van de vlucht maak ik extra reis- en verblijfkosten (zoals hotelkosten). Krijg ik deze vergoed?

Op dit moment is Air Berlin in gebreke, en is er geen officieel faillissement. Daarom dient u contact op te nemen met Air Berlin met een verzoek tot uitbetaling van de extra kosten.

Kunt u aantonen dat Air Berlin zelf de vlucht heeft geannuleerd? En heeft u bericht gekregen van Air Berlin dat u geen aanspraak kunt maken op een vergoeding? Dan worden de extra reis- en verblijfkosten vergoed tot maximaal € 250 per verzekering. Hierbij zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

 • U heeft uw retourticket geboekt vóór dinsdag 15 augustus 2017;
 • U heeft vanaf uw reisbestemming uw retourticket niet kunnen gebruiken, doordat Air Berlin de vlucht niet meer kon uitvoeren;
 • U moest daardoor noodgedwongen extra reis- of verblijfkosten (zoals hotelkosten) maken.

Annuleringsverzekering

Ik heb een Kortlopende of Doorlopende Annuleringsverzekering bij de Europeesche en mijn vlucht gaat niet door. Krijg ik de annuleringskosten van mijn vlucht vergoed?

Helaas bieden wij geen dekking op de annuleringsverzekering. In het geval van faillissement van een vervoersmaatschappij vergoeden wij geen annuleringskosten.

Ik heb een Annuleringsverzekering bij de Europeesche en mijn vlucht gaat niet door. Krijg ik de annuleringskosten van de overige reisonderdelen, zoals hotel of huurauto, vergoed?

Dit hangt af of de dekking ‘samengestelde reis’ is opgenomen in uw Annuleringsverzekering.

 • Bij de annuleringsverzekeringen die vanaf 2014 zijn afgesloten, is de dekking ‘samengestelde reis’ standaard opgenomen in de voorwaarden. Deze vergoedt het volgende;

  Valt één van de onderdelen van de door u zelf samengestelde reis onvoorzien uit? Dan bent u verzekerd tot maximaal de annuleringskosten van de overige onderdelen. Dit geldt alleen als de vervoerder, verhuurder en/of reisorganisatie de kosten voor annulering niet vergoedt en niet voor vervanging kan zorgen.

  In dit geval bent u dus niet verzekerd voor het vliegticket, maar wel verzekerd voor de annuleringskosten van bijvoorbeeld hotel of huurauto. Tenzij ze worden vergoed door de aanbieder.

  Wilt u nakijken of uw verzekering deze dekking ‘samengestelde reis’ heeft? Op uw polisblad staat het voorwaardennummer. Kijk uw voorwaarden na via https://www.europeesche.nl/klantenservicevoorwaarden
   

 • Heeft u een doorlopende Annuleringsverzekering zonder de dekking ‘samengestelde reis’? Dan is er geen dekking op de annuleringsverzekering. De Europeesche vergoedt in dat geval geen annuleringskosten van de overige reisonderdelen.

Reisverzekering

Ik heb een reisverzekering bij de Europeesche en heb een vlucht geboekt bij Air Berlin. Ik ben nu op vakantie. Mijn geplande retourvlucht gaat niet door. Hierdoor maak ik extra kosten. Krijg ik die kosten vergoed?

Nee, deze kosten krijgt u helaas niet vergoed.

Blijft mijn reisverzekering geldig als ik door deze situatie langer op reis ben dan gepland?

Ja, uw reisverzekering blijft dan geldig tot het eerst mogelijke moment dat u in uw huis kunt terugkeren.