Vulkaan op Bali

Meest gestelde vragen

29 november 2017

Op het Indonesische eiland Bali staat de vulkaan Agung op uitbarsten. De internationale luchthaven van Bali is tijdelijk gesloten geweest door de aswolken van 26 tot 28 november 2017. De lokale autoriteiten hebben gezorgd voor vervoer naar andere vliegvelden. Toeristen konden via buureilanden zoals Java naar huis vliegen. Volgens de lokale autoriteiten lopen toeristen op dit moment geen direct gevaar. Vanwege de situatie krijgen Nederlandse toeristen die er al zijn of nog gaan het advies zich te registreren op nederlandwereldwijd.nl

Bent u op Bali op vakantie of heeft u er een vakantie gepland? En heeft u vragen over uw reis of verblijf? Neem in alle gevallen eerst contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersorganisatie. Zij kunnen u informeren over de situatie en eventueel over een alternatief. Heeft u vragen over de veiligheid op Bali? Op deze site van het ministerie van BuZa vindt u de meest recente informatie over de veiligheid in Indonesië.

Wij beantwoorden in dit artikel de meest gestelde vragen over dekkingen en vergoedingen rondom de vulkaan op Bali.

1. Dit vergoedt het Calamiteitenfonds

Inmiddels heeft het Calamiteitenfonds de situatie in Bali uitgeroepen tot calamiteit. Op de website van het fonds staat actuele informatie.

Heeft u een reis geboekt bij een reisorganisatie die is aangesloten bij het Calamiteitenfonds?

Check dan of u de bijdrage aan het fonds hebt betaald. Dit kunt u terugvinden op uw boekings-/reserveringsnota.

  • Zo ja, dan kunt u aanspraak maken op de regelingen die van toepassing zijn. Kijk op de site van het Calamiteitenfonds.
  • Zo nee, dan maakt u geen aanspraak op de regelingen van het Calamiteitenfonds.

Heeft u een reis geboekt bij een reisorganisatie die niet is aangesloten bij het Calamiteitenfonds?

Wanneer u een vakantie heeft geboekt bij een reisorganisatie die niet is aangesloten bij het Calamiteitenfonds (of u heeft de bijdrage aan het fonds niet betaald), dan kunt u een beroep doen op uw reisverzekering en/of annuleringsverzekering.

2. Dit vergoedt onze Annuleringsverzekering

Ik heb een vakantie geboekt naar Bali. Door deze situatie met de vulkaan wil of moet ik mijn reis annuleren. Kan ik dit claimen op de annuleringsverzekering?

Natuurlijk kunnen wij het ons voorstellen dat u vanwege deze situatie uw reis wilt annuleren. Helaas biedt de annuleringsverzekering niet in alle gevallen dekking.

  • Heeft u een doorlopende of kortlopende annuleringsverzekering met standaard dekking (dus niet Allrisk)? Dan is er geen dekking bij een (dreigende) natuurramp. De Europeesche vergoedt in dat geval geen annuleringskosten.
  • Heeft u een doorlopende of kortlopende Allrisk Annuleringsverzekering? En heeft u uw reis geboekt voor 26-11-2017? Dan is er wel dekking. De vergoeding is 75% van de annuleringskosten.

Neem in alle gevallen eerst contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersorganisatie. Wellicht bieden zij een alternatief of kunnen zij u informeren over andere mogelijkheden.

Ik ben al op Bali en wil mijn reis afbreken vanwege de uitbarsting. Kan ik de kosten die ik hiervoor maak claimen op mijn annuleringsverzekering?

Ook hier hangt het van uw gekozen dekking af of wij de annuleringskosten vergoeden.

  • Het afbreken van een reis wegens een (dreigende) natuurramp is niet verzekerd op een annuleringsverzekering met standaard dekking. Het maakt daarbij niet uit of u een kortlopende of een doorlopende annuleringsverzekering heeft.
  • Heeft u een Allrisk Annuleringsverzekering? Dan heeft u wel recht op vergoeding bij het voortijdig afbreken van uw reis. U krijgt dan een vergoeding van 75% van de niet gebruikte reisdagen. Let wel: u heeft geen recht op vergoeding van de (extra) reiskosten om naar huis terug te keren.

3. Dit vergoedt onze Reisverzekering

Blijft mijn reisverzekering geldig als ik door de uitbarsting langer onderweg ben dan gepland?

Ja, uw reisverzekering blijft dan geldig tot het eerst mogelijke moment dat u thuis aankomt.

Door de natuurramp heb ik mijn terugreisdatum overschreden en heb ik extra reis- en/of verblijfkosten. Worden deze kosten vergoed?

U kunt contact opnemen met de Europeesche Hulplijn (+31 (0)20 – 651 57 77), zodra u iets overkomt op uw reisbestemming.

Kunt u door de natuurramp niet op de geplande reisdatum terugkeren naar Nederland en maakt u hierdoor extra kosten voor uw reis en verblijf? Wij vergoeden extra gemaakte en noodzakelijke reis en/of verblijfkosten, alleen als uw vervoerder of luchtvaartmaatschappij u geen alternatief aanbiedt. Neem voordat u extra kosten maakt eerst contact op met de Europeesche Hulplijn, (tel) +31 20 65 15 777

Ik ben op reis en door de vulkaan kan ik mijn bestemming niet bereiken. Hierdoor moet ik extra reis- en verblijfskosten maken. Worden deze kosten vergoed?

Kunt u door de natuurramp niet op uw bestemming komen en maakt u hierdoor extra kosten voor uw reis of verblijf? Dan heeft u mogelijk recht op een vergoeding van maximaal €450 voor extra kosten na een natuurramp. 

Of u deze vergoeding krijgt is afhankelijk van de door u afgesloten verzekering. Raadpleeg daarom de voorwaarden om na te gaan of u recht heeft op deze vergoeding, of informeer bij uw reis- of verzekeringsadviseur.

Let op:

  • Wij vergoeden deze kosten alleen als uw vervoerder of luchtvaartmaatschappij u geen alternatief biedt.
  • De kosten voor de extra reis- en verblijfskosten moeten noodzakelijk zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen. 

Neem voordat u extra kosten maakt eerst contact op met de Europeesche Hulplijn, (tel) +31 20 65 15 777.