Meest gestelde vragen

Vulkaan op Bali

28 september 2017

Op het Indonesische eiland Bali staat de vulkaan Agung op uitbarsten. Volgens de lokale autoriteiten lopen toeristen op dit moment geen direct gevaar. Wel wordt gewaarschuwd dat de luchthaven van Bali waarschijnlijk sluit na een uitbarsting. Toeristen zouden dan via buureilanden Java en Lombok naar huis kunnen vliegen. De lokale autoriteiten zorgen voor het vervoer naar de andere vliegvelden. Vanwege de situatie krijgen Nederlandse toeristen die er al zijn of nog gaan het advies zich te registreren op nederlandwereldwijd.nl

Bent u op Bali op vakantie of heeft u er een vakantie gepland? Dan heeft u misschien vragen over de dekkingen van uw verzekering. Wij beantwoorden in dit artikel de meest gestelde vragen.

Heeft u vragen over uw reis of verblijf?

Neem in alle gevallen eerst contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersorganisatie. Zij kunnen u informeren over de situatie en eventueel over een alternatief.

Ik heb een reis geboekt naar Bali. Is het veilig om te gaan?

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) kunt u zien welke reisadviezen gelden voor bepaalde landen en gebieden. Kijk voor de meest recente informatie over Indonesië op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/indonesie

Annuleringsverzekering

Ik heb een vakantie gepland naar Bali. Door de dreigende uitbarsting van de vulkaan wil of moet ik mijn reis annuleren. Kan ik dit claimen op de annuleringsverzekering?

Natuurlijk kunnen wij het ons voorstellen dat u vanwege de dreigende uitbarsting uw reis wilt annuleren. Helaas biedt de annuleringsverzekering niet in alle gevallen dekking.

  • Heeft u een doorlopende of kortlopende annuleringsverzekering met standaard dekking (dus niet Allrisk)? Dan is er geen dekking bij een (dreigende) natuurramp. De Europeesche vergoedt in dat geval geen annuleringskosten.
  • Heeft u een doorlopende of kortlopende Allrisk Annuleringsverzekering? Dan is er wel dekking. De vergoeding is 75% van de annuleringskosten.

Neem in alle gevallen eerst contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersorganisatie. Wellicht bieden zij een alternatief of kunnen zij u informeren over andere mogelijkheden.

Ik ben al op Bali en wil mijn reis afbreken vanwege de dreigende uitbarsting. Kan ik de kosten die ik hiervoor maak claimen op mijn annuleringsverzekering?

Ook hier hangt het van uw gekozen dekking af of wij de annuleringskosten vergoeden.

  • Het afbreken van een reis wegens een (dreigende) natuurramp is niet verzekerd op een annuleringsverzekering met standaard dekking. Het maakt daarbij niet uit of u een kortlopende of een doorlopende annuleringsverzekering heeft.
  • Heeft u een Allrisk Annuleringsverzekering? Dan heeft u wel recht op vergoeding bij het voortijdig afbreken van uw reis. U krijgt dan een vergoeding van 75% van de niet gebruikte reisdagen. Let wel: u heeft geen recht op vergoeding van de (extra) reiskosten om naar huis terug te keren.

Reisverzekering

Blijft mijn reisverzekering geldig als ik door een mogelijke uitbarsting langer onderweg ben dan gepland?

Ja, uw reisverzekering blijft dan geldig tot het eerst mogelijke moment dat u thuis aankomt.

De vulkaan ontregelt mijn geboekte vervoer en mijn terugreisdatum wordt overschreden. Hierdoor moet ik wellicht extra reis- en verblijfskosten maken om weg te komen van mijn vakantiebestemming. Kan ik deze claimen op mijn Reisverzekering?

U kunt contact opnemen met de Europeesche Hulplijn (+31 (0)20 – 651 57 77) zodra u iets overkomt op uw reisbestemming.

Kunt u niet terugkeren naar Nederland en maakt u hierdoor extra kosten voor uw reis en verblijf? Dan heeft u mogelijk heeft u recht op een vergoeding. Dit is afhankelijk van de door u afgesloten verzekering. Raadpleeg daarom de voorwaarden om na te gaan of u hier recht op heeft of informeer bij uw reis- of verzekeringsadviseur.

Let op:

  • Wij vergoeden deze kosten alleen als uw vervoerder of luchtvaartmaatschappij u geen alternatief biedt.
  • Deze vergoeding voor onvoorziene en noodzakelijke extra reis- en verblijfskosten kunt u alleen claimen wanneer als u ze in overleg en met goedkeuring van de Europeesche of van de Europeesche Hulplijn heeft gemaakt.