Au! Is er een dokter op de piste?

Schade top 5

U bent hier

03 november 2015

Het overkomt jou vast niet, maar er zijn elk jaar veel mensen die geblesseerd raken op wintersport. Wat de oorzaak ook is – gebrek aan conditie, overmoed of een botsing met een ander – deze mensen zijn blij dat ze goed verzekerd zijn. Europeesche Verzekeringen stelde een top 5 samen van de meest voorkomende wintersportblessures. Wat staat er op 1, denk je?

De knie is het meest kwetsbaar

Het grootste deel van de gemelde wintersportblessures, bijna 25 procent, is aan de knie. Net als bij andere sporten is je knie een kwetsbaar gewricht. Het been/scheenbeen staat op nummer 2 in de lijst. Elf procent van de wintersportblessures is aan het been. Op 3 staat de schouder (10%), gevolgd door letsel aan de pols, kuit en arm (allemaal 9%).

Met een goede voorbereiding voorkom je onnodige blessures

In veel gevallen kun je blessures voorkomen als je je spieren alvast traint:

  • SneeuwFit: Dit trainingsprogramma verbetert je spierkracht en uithoudingsvermogen. Skiën en snowboarden belasten het lichaam op een bijzondere en intensieve manier, waar je bij SneeuwFit goed op wordt voorbereid. Je kunt Sneeuwfit online volgen of bij een wintersportvereniging.
  • Voorkomblessures.nl: Tijdens de wintersport zelf zijn een goede warming up en cooling down van groot belang. Op deze website staan oefeningen die je tijdens de vakantie kan doen.

Het belang van een goede reisverzekering

De mensen die toch een blessure krijgen tijdens de wintersport, zijn blij als ze goed verzekerd zijn. Want de zorgverzekering vergoedt weliswaar (deels) de geneeskundige kosten, maar het vervoer per helikopter, banaan of gipsvlucht wordt niet altijd door de zorgverzekeraar vergoed. De kosten van een genoodzaakt langer verblijf ook niet. En de rekening voor opsporing of redding en berging? Ook die kun je niet bij een zorgverzekeraar claimen. Het zijn vooral deze kosten die behoorlijk in de papieren kunnen lopen.

De Doorlopende Verzekering voor Reizen vergoedt deze kosten gelukkig wel. Net als je kosten van de ongebruikte dagen als je door een blessure geen gebruik meer kunt maken van skilessen, skipassen en gehuurde skiuitrusting.