Boot verkopen tips: benedendeks

Deel 1

U bent hier

03 oktober 2016

Wil je je schip verkopen, bijvoorbeeld omdat je een ander schip op het oog hebt, dan moet je je van je concurrenten onderscheiden. In een paar artikelen geven we tips om je boot beter verkoopbaar te maken. We beginnen met het interieur.

Schoon schip maken

Zorg ervoor dat de boot schoon, netjes en opgeruimd is. De geur van diesel, sigarettenrook of van vocht helpt daar niet bij. Zorg daarom voor een goede ventilatie, ook als je niet aan boord bent. Geurzakjes op diverse plaatsen in de boot zorgen voor een aangenaam aroma. Vergeet daarbij ook de kasten en opbergruimtes niet.

  • Kijk ook eens kritisch naar de stoffering en reinig deze zo nodig. Bij losse vloerbedekking kan het het overwegen waard zijn deze te vervangen. Is reinigen niet meer mogelijk of afdoende, is de stoffering versleten of beschadigd? Overweeg dan deze te vervangen. Weliswaar niet de goedkoopste oplossing, maar wel de beste. Uiteraard is vervanging alleen te overwegen indien de kosten in verhouding staan tot de waarde van de boot.
  • Zorg voor een verzorgde en schone natte cel. Verwijder kalkaanslag met behulp van schoonmaakazijn of speciaal antikalkmiddel. Kitnaden zijn gevoelig voor schimmelvorming. Verwijder aangetaste kitnaden en breng een nieuwe strakke naad aan. Spoel het toilet regelmatig door. En doe wat WC-verfrisser in de pot. Een nieuwe WC-borstel en een nieuw stukje zeil op de vloer zijn niet de kosten, maar hebben wel een duidelijke meerwaarde.
  • Uiteraard dient de kombuis schoon, fris en opgeruimd te zijn. Niet alleen het werkblad moet leeg en schoon zijn. Ook het fornuis en de oven. Breng sfeer in de keuken door een gevulde fruitschaal of fles wijn neer te zetten. Hang schone handdoeken en theedoeken op.

Verlichting

Voor alle elektrische apparatuur aan boord, en dus ook voor verlichting geldt: zorg dat het werkt. Vervang lampen die kapot zijn en zorg voor reservelampen binnen handbereik. Het is heel vervelend als je net met een kandidaat-koper aan boord komt en de lamp doet het niet.

Persoonlijke spullen

  • Verwijder overbodige persoonlijke spullen en prullaria. De boot moet ruimte uitstralen en je moet voorkomen dat overal spulletjes staan die afleiden. Maar een te lege boot is weer sfeerloos.
  • Een beetje verkoopstyling kan geen kwaad: een fotolijstje met daarin een foto van de varende boot missstaat niet. Een opgemaakt vaasje met droogbloemen evenmin. Kies dingen die neutraal van smaak zijn, bij voorkeur met een nautisch thema.
  • Vergeet de bedden niet op te maken. Een strak opgemaakt bed geeft de hut een veel beter aanzien. Maak de nachtkastjes leeg, zorg voor goede (sfeer)verlichting en ventilatie.
  • Verwijder het aanwezige serviesgoed, vooral als dit door de jaren heen een samenraapsel is geworden van allerlei soorten, materialen en dessins. Vervang het door een eenvoudig nieuw servies.
  • Verwijder oude lectuur. Leg twee of drie redelijk recente tijdschriften op de salontafel. Watersportbladen zijn altijd heel geschikt, een damesblad doet het ook goed.

Bekijk ook onze boot verkooptips voor bovendeks en onze tips over de boot verkoop advertentie.