Boot verkopen tips: bovendeks

Deel 2

U bent hier

10 oktober 2016

Het winterseizoen is het moment om de boot te verkopen als je dat van plan bent. Het is zaak dat je boot er daarbij uitspringt tussen het grote aantal schepen dat momenteel te koop ligt. In een eerder artikel gaven we al enkele tips over het aantrekkelijk maken van het leefgedeelte. Nu kijken we bovendeks en naar de techniek.

De eerste indruk op de koper wordt bepaald door hoe het schip erbij ligt. Een onverzorgde boot verkleint gegarandeerd de verkoopkansen. Zorg er bij verkoop dus voor dat de boot van buiten schoon is en blijft. Besteed hier de nodige tijd aan!

Het dek

  • Heeft de boot een teakdek, reinig deze dan met een daarvoor geschikt middel. Vergeet ook de lastige, minder toegankelijke hoekjes niet. Gebruik nooit een hogedrukreiniger, want voor je het weet liggen de rubbernaden er uit! Breng na het schoonmaken van het teakdek een beschermende laag aan!
  • Antislip op het dek wordt vaak extra vuil. Schrob dit schoon met een milieuvriendelijk middel.
  • Glimmende RVS-delen strelen het oog. Er zijn in de watersportwinkels middelen verkrijgbaar speciaal voor het reinigen van RVS beslag. Verder kunnen met een polijstmiddel doffe of bekraste kunststof ramen en luiken weer als nieuw worden gemaakt.

Dektenten

Een door algen groen uitgeslagen dektent helpt absoluut niet om de boot te verkopen. Reinig deze daarom voordat het schip in de verkoop gaat. Er zijn bij watersportwinkels prima middelen verkrijgbaar om een dektent weer toonbaar te maken. En er bestaan hierin gespecialiseerde bedrijven. Klik hier voor een filmpje over de mogelijkheden.
Het moeten vernieuwen van dek- of kuiptent is voor een koper onaantrekkelijk. Het kost tijd en geld. Een koper zal daarom extra alert zijn op beschadigingen of slijtage. Zijn deze er, laat ze dan vóór de verkoopperiode door een zeilmaker repareren. Is reparatie niet meer mogelijk of staan de kosten hiervoor niet in verhouding met de verkoopprijs van de boot, laat dit dan in de vraagprijs meewegen.

De motor

Een koper zal zeker in de motorruimte willen kijken. Wat geldt voor de gehele boot gaat ook voor de motorruimte op: zorg dat deze toonbaar is! Een schone, vetvrije motorruimte en een schone en droge bilge zijn van groot belang.

  • Als de accu’s bijna aan het eind van hun levensduur zijn, is het verstandig deze op voorhand te vervangen. Met een nieuwe set accu’s voorkom je niet alleen mogelijk ongewenste verrassingen bij de aanvang van een proefvaart. Een aspirant-koper zal deze vervanging ook ervaren als een teken van goed onderhoud van jouw kant.
  • Loop aan boord alles wat draait of scharniert nog eens na. Los eventueel kraken of piepen op door het smeren van scharnieren, sloten, luiken en schuiframen.
  • En tot slot: geef eerlijke informatie over eventuele verborgen gebreken. Het willens en wetens verzwijgen van manco’s is wettelijk verboden en kan je dus achteraf behoorlijk in de problemen brengen.

Scheepspapieren

Maak een map waarin alle scheepspapieren geordend zijn opgeborgen. De aankoopfactuur van de boot zelf en van naderhand aangeschafte accessoires, uitgevoerde reparaties en onderhoudsbeurten. Maar bewaar in deze map ook de gebruiksaanwijzingen, garantiecertificaten, elektriciteitsschema’s en kleurcodes van gebruikte verven en lakken. Afhankelijk van de leeftijd van de boot kan een koper ook om een BTW-verklaring vragen. Zorg dat de voor het schip vereiste papieren compleet en actueel zijn.

Bekijk ook onze boot verkooptips voor benedendeks en onze tips over de boot verkoop advertentie.