Elke dag een nieuwe plek.

Hendrina van den Pangaart

U bent hier

liefhebber van reizenCruisen, dat is toch iets voor oude mensen? Dat dacht ik een paar jaar geleden. Totdat ik zelf voor het eerst aan boord stapte. Je ziet mensen van allerlei leeftijden op zo’n schip, ook jonge gezinnen. Er zijn zelfs kinderclubs. En er is van alles te beleven aan boord: theatershows, winkeltjes, koffietentjes, cocktailbars, live muziek. Na mijn eerste cruise vond ik het zó leuk dat ik er enkele maanden later weer een boekte.

Cruisen, dat is toch iets voor oude mensen? Dat dacht ik een paar jaar geleden. Totdat ik zelf voor het eerst aan boord stapte. Je ziet mensen van allerlei leeftijden op zo’n schip, ook jonge gezinnen. Er zijn zelfs kinderclubs. En er is van alles te beleven aan boord: theatershows, winkeltjes, koffietentjes, cocktailbars, live muziek. Na mijn eerste cruise vond ik het zó leuk dat ik er enkele maanden later weer een boekte. 

Een cruise is een rondreis, maar dan in een luxe hotel. Je gaat aan boord, pakt je koffer uit en als je ’s ochtends wakker wordt, ligt er een nieuwe stad voor je open. Zo kom je op de mooiste plekken en doe je verschillende landen aan. En onderweg zijn is ook heel plezierig. Geweldig om op die manier een deel van de wereld te zien.  

Mijn tips? Oriënteer je goed. Dus lees beoordelingen van cruisevakanties en zorg dat je zelf een hut kunt kiezen. Liefst met raam en niet bij een lift of keuken, vanwege geluidsoverlast. Bij het boeken weet je meteen wat een cruise kost, maar daar komen extra kosten bij. Zo betaal je een vaste fooi en je drinkt de nodige drankjes aan boord. Wees dus prijsbewust: boek zelf excursies of verken een stad te voet. En zorg ook dat je goed verzekerd bent voor ziektekosten, want artsen aan boord hanteren stevige tarieven.