Motorverzekering

Je beleeft de omgeving intens

Eric Janssen - Business Analist

U bent hier

21 juli 2016

MotorverzekeringAlleen een motorrijder begrijpt waarom een hond zijn kop uit een rijdende auto steekt, schreef een motorjournalist ooit. Dat omschrijft het perfect. Het is een cliché, maar op de motor voel je de vrijheid. Je bent zelf in control en voelt de wind langs je heen, zorgen verdwijnen en je beleeft de omgeving intens. 

Ik haalde in 1993 mijn motorrijbewijs en rijd op een Honda Shadow VT1100 C3 Aero. Een klassiek model met veel chroom en een diep intens geluid. Ik ben een toer- en showrijder, geen racer, en geniet ervan als andere weggebruikers hun duimpje naar me opsteken. Die aandacht krijg ik ook als ik met mijn buurman en zijn motorvrienden in colonne rijd. Omstanders blijven stilstaan om te kijken. Van die aandacht geniet ik.

Preventie draait om diefstal en schade. Schade voorkom je door bijvoorbeeld niet op banden te bezuinigen, de motor niet te dicht bij omvallende voorwerpen te parkeren en bandenspanning en vloeistofniveaus te controleren. En ervoor te zorgen dat je gezien wordt. Zoek oogcontact met medeweggebruikers en anticipeer op hun weggedrag, blijf uit de dode hoek van auto’s. En diefstal? Je kunt veel doen om het te voorkomen. Parkeer op een verlichte plaats, maak je motor bijvoorbeeld vast aan een grondanker. Plaats een alarm- of antidiefstalsysteem, houd kleding en helm bij je of berg die op in een beveiligde motorkoffer. Kortom, gebruik je gezonde verstand. En onderhoud de motor goed. Bij de eerste zonnestralen in het voorjaar kun je dan meteen rijden.