Motorverzekering

Mooi, die motor!

Voorkom diefstal

U bent hier

17 april 2017

Zo staat je motor nog op zijn plek, zo is hij verdwenen. Jouw motor kan een prachtige prooi zijn voor dieven. Is diefstal te voorkomen? Nee, niet helemaal . Maar jij kunt de drempel voor de dieven zo hoog maken dat ze liever ergens anders hun geluk beproeven. Daar gaat het bij beveiliging om: preventie is tijdwinst, want voor een dief is iedere extra seconde er eentje te veel.

Wat moet je doen om te voorkomen dat jouw motor wordt gestolen? Hanteer de vijf volgende voorzorgsmaatregelen:

  1. Laat je motor nooit onbeveiligd achter. Ook al is het maar voor even. "Bijna altijd" goed op slot kan één keer te weinig zijn. Dus zet ook bij het tankstation je motor op het stuurslot en stop de sleutels veilig in je zak.
  2. Let op je sleutels. Laat ze niet slingeren, of in een jaszak van een onbeheerde jas zitten. Ook een afstandsbediening van alarm of start-blokkering is toegang tot jouw eigendom.
  3. Stal je motor thuis op een veilige plek. Zet, als het kan, je motor thuis in afgesloten schuur of garage. Zet je motor ook binnen goed op slot. Om het dieven extra moeilijk te maken, is een vloer- of muuranker een goed idee. Zorg dat je stalling is voorzien van hang en sluitwerk met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Maar zorg ook dat je huis daarvan is voorzien, anders breekt een dief in en gaat er met je sleutel vandoor. De sleutel verstoppen heeft geen zin: een professionele dief weet waar hij moet zoeken.
  4. Veranker je motor als je onderweg stopt. Kies, als je je motor neerzet een plek die goed in het zicht ligt. Veranker je motor aan ’de vaste wereld’ zoals een aanbindoog, een stevig hek of een lantaarnpaal. Als je met een aantal vrienden op stap bent, leg de motoren dan aan elkaar vast. Zorg ervoor dat kettingsloten of beugelsloten niet op de grond liggen, omdat voor een dief een harde ondergrond een aambeeld is om het slot makkelijker kapot te slaan.
  5. Gebruik een goed slot en gebruik het op de goede manier. Gebruik niet alleen een contactslot en een stuurslot. Met een schijfremslot voorkom je dat je motor makkelijk wordt weggerold. Gebruik een slot met een ART-keurmerk. Op www.goedopslot.nl vind je alle informatie over goede beveiligingsmiddelen voor motoren. Er zijn bijvoorbeeld gecertificeerde combinatiesloten verkrijgbaar die uit een schijfremslot en een kettingslot bestaan. Een ART gecertificeerd slot is vaak bovendien voorwaarde als je je motor tegen diefstalschade wilt verzekeren. Sloten die worden gekocht bij de aanschaf van de motor en het aangaan van de verzekering, blijven overigens gedurende de looptijd van de verzekeringspolis erkend. Bij nieuwe, strengere keuringseisen hoef je dus niet steeds een nieuw slot aan te schaffen.

Bron: stichting ART. 
www.stichtingart.nl