negatief reisadvies

Negatief reisadvies Buitenlandse Zaken

Code rood!

U bent hier

Negatief reisadvies

Op dit moment is het niet verstandig om naar Syrië op vakantie te gaan. Dit is hoogstwaarschijnlijk een overbodige waarschuwing. Het land is al een flinke tijd in het nieuws vanwege de oorlog die er gaande is. Niet verwonderlijk dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) het land een negatief reisadvies meegeeft, oftewel: ‘Code Rood’. Naast ‘Code Rood’ kennen we ook een groene, gele en oranje variant. Wat betekenen deze reisadviezen?

Waarschijnlijk staat Syrië niet hoog op jouw nog-te-bezoeken-landen lijstje. Maar ook landen die wél populair zijn onder Nederlandse vakantiegangers en backpackers zijn (deels) onveilig. Denk bijvoorbeeld aan Turkije, Colombia, Tunesië, Egypte en Thailand. Deze landen zijn door BuZa opgedeeld in gebieden met ‘Code Geel’, ‘Code Oranje’ en ‘Code Rood’.

Wat betekenen de kleurcodes?

‘Code Geel’ wil zeggen dat er veiligheidsrisico’s zijn die afwijken van wat je in Nederland gewend bent. Een vakantie naar dit gebied is verantwoord, zolang je oplet en je goed voorbereid. ‘Code Oranje’ geldt wanneer de situatie onveiliger is. Je kunt het land of gebied beter vermijden vanwege de ernstige veiligheidsrisico’s. Reis alleen als het echt noodzakelijk is. Een gewone vakantie is natuurlijk niet noodzakelijk. Krijgt een land of gebied ‘Code Rood’ mee? Ga dan absoluut niet, het is er levensgevaarlijk.

Dan is er ook nog ‘Code Groen’. Een land met ‘Code Groen’ is veilig. De risico’s zijn vergelijkbaar met die van Nederland. Benieuwd hoe het zit met jouw vakantiebestemming? Op deze site van BuZa kun je per land checken hoe veilig het is.

Reis annuleren vanwege de veiligheid

Wij kunnen ons voorstellen dat je een geboekte reis wilt annuleren als jouw bestemming onveilig blijkt. Een annuleringsverzekering bij Europeesche Verzekeringen afgesloten? Bekijk goed in welke situaties je annulering is gedekt, want het is geen vanzelfsprekendheid.

Als je een Standaard Annuleringsverzekering hebt, dan valt een annulering vanwege een onveilige situatie niet onder de dekking. Als de veiligheid van je bestemming verslechterd, neem dan contact op met je reisorganisatie. Misschien kunnen ze een alternatief bieden.

Als je een Allrisk Annuleringsverzekering hebt, dan valt in bepaalde situaties een annulering vanwege veiligheid wél onder de dekking. Dan krijg je dan 75% van de annuleringskosten vergoed. Aan de hand van twee voorbeelden illustreren wij wat de voorwaarde is voor een vergoeding.

Voorbeeld 1

Momenteel geldt er een ‘code oranje’ reisadvies voor Tunesië. Na het boeken van een reis verslechtert de situatie naar ‘code rood’. Of je vindt ‘code oranje’ toch onverantwoord. Dit is voor jou de reden voor annulering. Heb je dan dekking met een Allrisk verzekering?

‘Code oranje’ betekent dat wordt aangeraden alleen noodzakelijke reizen te maken naar deze gebieden. Een vakantie naar dit gebied is niet noodzakelijk. Wanneer de situatie verergert in deze omgeving en dus ‘code rood’ wordt, is dat niet onvoorzien. Want er was al een onveilige situatie. Er is geen dekking op de Allrisk Annuleringsverzekering.

Voorbeeld 2

Momenteel geldt er een ‘code geel’ reisadvies voor de regio in Turkije waar je op vakantie wilt. Na de boeking verslechtert de situatie naar ‘code oranje’. Dit is voor jou de reden voor annulering. Heb je dan dekking met je Allrisk Annuleringsverzekering?

‘Code geel’ betekent dat een vakantie naar dit gebied verantwoord is, zolang er wordt opgelet. Wanneer na het boeken de situatie verslechtert en het op die bestemming code oranje wordt, is dat onvoorzien. De locatie was goed begaanbaar maar is nu onveilig. Er is dekking op de Allrisk Annuleringsverzekering, tenzij het calamiteitenfonds dekking biedt.

Samenvattend

Bij een Allrisk Annuleringsverzekering geldt alleen dekking als de reden van annulering onvoorzien is. Reizen naar een gebied met ‘code oranje’ brengt risico’s met zich mee die niet onvoorzien zijn. Dan geldt er dus geen dekking, ook al heb je een Allrisk Annuleringsverzekering. Check dus voor het boeken of het land veilig is. Wij raden het, net als het ministerie van Buitenlandse Zaken, af om naar gebieden met ‘Code Oranje’ of ‘Code Rood’ te reizen. Verder wensen wij je natuurlijk een veilige vakantie toe!