Onze tips: veiligheid op reis

Voor liefhebbers, door liefhebbers

U bent hier

10 februari 2015

De kans dat u tijdens uw reis te maken krijgt met een onveilige situatie is klein. Maar mocht het toch gebeuren, dan is het fijn om goed geïnformeerd te zijn. Lees onderstaande informatie goed door, zodat u goed voorbereid op reis gaat. Tip: kijk voor de beste reisvoorbereiding ook op MyTravelPlanner.nl.  

Hoe is de veiligheidssituatie in het land? 

Kijk op Rijksoverheid Reisadviezen voor het meest recente reisadvies. Andere handige websites zijn:

Reist u door een gebied waar het (politiek) onrustig is?

Check dan regelmatig het nieuws en download de BZ Reisadviesapp. Deze app van het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij een goede voorbereiding van uw reis. In geval van nood heeft u met de app altijd de contactgegevens van de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat bij de hand. En met de notificaties bent u altijd op de hoogte van veranderingen in het reisadvies van uw bestemming. Kijk op Reisadvies App.

Moet u tijdens uw reis extra kosten maken? En wilt u dat uw reisverzekering hiervoor een vergoeding verstrekt?

Bel dan altijd eerst met de Hulplijn/alarmcentrale.  Extra onvoorziene kosten komen alleen voor vergoeding in aanmerking als die zijn gemaakt in overleg met en na toestemming van de Europeesche Hulplijn, SOS-International  of de Europeesche.

Is er een actuele gebeurtenis die invloed heeft op uw reis? Bijvoorbeeld de uitbraak van een virus of extreme weeromstandigheden waardoor uw vlucht niet vertrekt?

In zo’n geval beschrijven we vaak wat de gevolgen zijn voor uw verzekering als u bijvoorbeeld wilt annuleren. Dit doen we onder Veelgestelde Vragen. Typ de naam van uw reisland in bij Veelgestelde Vragen op deze site om hier informatie over te vinden. 

Heeft u belangrijke hulpnummers bij de hand voor het geval dat?

Sla belangrijke nummers op in uw telefoon. Of download onze Hulp op Zak-app. Daarmee heeft u de nummers van alle Nederlandse alarmcentrales bij de hand.

Weet u wat u moet doen als u een dokter nodig heeft op reis? 

Als u een arts nodig heeft in het buitenland, raden wij u aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met de Europeesche hulplijn (+31 20 6515 777). Onze collega's daar kunnen u verwijzen naar een goede arts in de buurt van uw vakantieadres. Neem uw zorgverzekeringspas mee op reis, want daarmee bewijst u dat u verzekerd bent voor medische hulp binnen Europese landen. Waarschijnlijk staat op uw zorgpas “European Health Insurance Card” of het symbool daarvoor. Zo niet, dan kunt u een speciaal formulier van de zorgverzekeraar aanvragen waarop staat dat u voor medische kosten verzekerd bent in Europa. Laat familie en reisgenoten ook weten waar u verzekerd bent en welke alarmcentrale ingeschakeld moet worden in geval van nood.