Off piste: verantwoord genieten

Jan Meulendijks

U bent hier

08 december 2017

De wintersport sla ik nooit over. Het is me met de paplepel ingegoten. Als één van de weinige Limburgse families ontvluchtten wij jaarlijks de carnaval om op wintersport te gaan. Voor mij geen groot offer om Vastenavond links te laten liggen. Nu, 27 jaar na mijn eerste wintersport, gaan wij nog steeds elk jaar trouw met de hele familie de sneeuw in.

Als kind heb ik geskied, maar inmiddels ben ik een enthousiaste snowboarder. Omdat wij elk jaar gaan, zijn wij allemaal goed geoefend. Wij zoeken dan ook graag de uitdaging op in de bergen. Bijvoorbeeld door off-piste te gaan. Want er is niks mooiers dan te snowboarden op plekken waar verder niemand komt. Boarden door de verse poedersneeuw, tussen de bomen door… het is allemaal mooi. Totdat je valt in de diepe sneeuw. Probeer dan maar eens rechtop te staan met je snowboard!

Het liefst boeken we een gids als we off piste gaan. Behalve dat hij de beste routes kent, weet hij of het veilig is of niet. Hij past de routes aan op de condities van die dag. Bovendien zorgt hij voor de spullen die nodig zijn voor een veilige tocht, zoals een pieper en een gps-apparaat. Een gerust gevoel.

Off piste meeverzekerd

Dat de Europeesche verzekeringen biedt ‘voor en door liefhebbers’ komt wat mij betreft mooi naar voren in de dekking Skiën en Snowboarden. Off-piste is namelijk meeverzekerd. Maar wel tot op zekere hoogte, want het moet wel verantwoord blijven. Off-piste skiën is namelijk niet zonder risico’s.

Negeer je de waarschuwingen of een verbod op en rond de piste? Of ga je skiën in een gebied waarvoor lawinecode 3 of hoger is afgegeven? Dan ben je niet verzekerd. Ik vind die restricties goed. Want wat heb je aan een goede verzekering als je bedolven raakt onder een lawine? Daarom: wees waakzaam als je op avontuur gaat. En wil je zeker zijn van veiligheid én de mooiste routes? Boek dan een gids!