Reizen als een local

Alex Matatula

U bent hier

11 maart 2015

Voor mij is een vakantie meer dan bezienswaardigheden afvinken, ik houd van echte reizen. Een land ontdekken, genieten van de natuur maar bovenal leren van de mensen. De locals leren kennen, samen koken, deelnemen aan het dagelijks leven. Ik ben heel nieuwsgierig naar de gewoontes en ervaringen mensen uit andere landen en culturen. Wat doen zij anders dan wij en wat kan ik daarvan leren?  

Ik heb gereisd door Brazilië en Argentinië, Maleisië en Borneo en Oost-Europa. In Brazilië leerden mijn vriendin en ik een Argentijns stel kennen. Zij nodigden ons uit een keer in Buenos Aires te komen. We zijn 2 weken met hen opgetrokken en 9 dagen echt bij hen thuis geweest. Zij lieten ons de plekken zien waar zij graag komen en zo werd het een echte local experience. Als je bij particulieren overnacht, bijvoorbeeld via AirBnB, heb je dat ook. Ik vind dat heel verrijkend. We maken nu plannen voor een reis van een jaar naar Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. Het lijkt me fantastisch: het ene na het andere land ontdekken en talloze nieuwe indrukken opdoen, zonder rekening te houden met tijd.

Houd je ook van reizen? Dan is mijn tip vooral: lees je goed in. Bekijk eens een documentaire over je reisland. Of bezoek fora om te weten welke normen en waarden er gelden. En leer wat basiszinnetjes in de taal van je reisland. Ga er open in en wees nieuwsgierig naar de mensen daar en je medereizigers. Je krijgt er onvergetelijke ervaringen voor terug!