Rijden met een paardentrailer

7 gouden tips

U bent hier

29 maart 2017

Het liefst wil je paard helemaal niet vervoerd worden, want paarden krijgen stress van kleine ruimtes. Ze voelen dan dat ze niet kunnen vluchten. Omdat paarden van nature prooidieren zijn, worden ze daar angstig van. Toch kun je je paard, met de juiste voorbereiding, op een ontspannen manier vervoeren. Gebruik daarvoor de volgende 7 tips.

  1. Ga niet direct rijden met de paardentrailer

Laad je paard eerst een keer in de trailer, zonder dat je ermee gaat rijden. Oefen dit nog een paar keer. Zo kan het dier wennen. Hij ziet de trailer als een eng hok en wil niet opgesloten worden. Als je het paard met veel begrip en geduld begeleidt tijdens het in- en uitladen, kan hij de trailer gaan zien als een vertrouwde plek. De truc zit ‘m in de kracht van herhaling: hoe vaker je het paard in- en uitlaadt, hoe meer hij het als een gewoonte gaat beschouwen. 

  1. Maak het eerste uitstapje kort

Als je voor het eerst met je paardentrailer gaat rijden, laat je paard dan slechts een korte tijd op een andere plek. Vervoer hem daarna direct weer terug naar huis. Zo leert je paard dat hij uiteindelijk weer terugkeert.

  1. Neem de tijd voor het inladen

Let eerst op de trailer: zet hem goed vlak neer, zodat de klep overal de grond raakt. Zo kan de trailer niet kiepen als je paard in een hoek gaat staan. Leg wat stro of zaagsel op de klep en open het voordeurtje zodat de trailer lichter lijkt van binnen. Dan het inladen: neem hier rustig de tijd voor, dan ben je zelf ook rustiger. En dat is van het grootste belang, want een paard voelt immers feilloos aan of je gespannen bent. Bind je paard niet te kort vast in de trailer, want paarden gebruiken hun hoofd om in evenwicht te blijven. Zorg ervoor dat je paard genoeg ruimte heeft om bewegingen van de trailer op te vangen.

  1. Niet gassen of remmen in de bocht

Met een paard in de trailer rijd je uiteraard heel voorzichtig. Dat betekent óf gas geven/remmen óf sturen. Dus in een bocht moet je alleen sturen. Rijd in bochten uiterst langzaam: ongeveer 15 km/u op een rotonde en 40km/u in de derde versnelling is een mooie snelheid op een klaverblad van een snelweg. Kijk na de bocht goed in je spiegels voordat je weer gas geeft Het duurt namelijk langer dan je denkt voordat de trailer weer recht achter de auto hangt na een bocht.

  1. Kondig bochten aan

Geef vaste signalen om je paard te laten weten wat er komt. Bijvoorbeeld twee keer zachtjes remmen voor een bocht, drie keer zachtjes remmen als je gaat stoppen, enzovoort. Een paard leert dit soort signalen snel herkennen, waardoor hij rustiger in de trailer zal staan. Prettiger en minder vermoeiend voor jou en je paard.

  1. Vrachtwagen? mooi!

Wie zijn er heel goed in stabiel rijden met een lading achter zich? Juist, vrachtwagenchauffeurs. Profiteer ervan en blijf, als het even kan, achter een vrachtwagen rijden op de snelweg. Vrachtwagenchauffeurs kijken ruim vooruit, halen jou niet in als je 90 rijdt en houden netjes afstand. Rijd altijd op de meest rechtse baan.

  1. Uitladen: eerst even wachten.

Aangekomen op je bestemming? Kijk eerst door het deurtje of alles goed is met je paard. Haal het dier niet meteen uit de trailer, laat hem een paar minuten staan. Anders leert het paard dat stilstaan ‘uitstappen’ betekent. Dat kan lastig worden als je eens met pech komt te staan, of lang stilstaat in de file. Want dan wil je paard eruit. Laat het paard horen dat je eraan komt door rustig tegen hem te praten. Dan hoeft hij niet te schrikken. Open rustig de laadklep en doe het zeiltje helemaal omhoog. Laat je paard altijd achteruit uit de trailer stappen.

Een laatste advies: een paardentrailer is kostbaar en daarmee ook gevoelig voor diefstal. Ook beschadiging van de trailer kan aardig in de papieren lopen. Verzeker je paardentrailer daarom goed, maar betaal niet teveel.