Veilig de besneeuwde weg op

Over winterbanden en sneeuwkettingen

U bent hier

25 november 2015

Veel Nederlanders reizen deze winter weer af naar de Alpen voor een wintersportvakantie. De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) wijst daarom op het belang van een goede voorbereiding. In samenwerking met VeiligheidNL en Vereniging VACO geeft zij adviezen om de sneeuwpret te vergroten en de kans op ongelukken te verkleinen.

Winterbandenplicht

Behalve fysiek goed voorbereid op wintersport gaan, is een goede voorbereiding op de reis ook essentieel voor een fijne en veilige vakantie. Winterbanden en sneeuwkettingen zijn een must en in veel wintersportlanden ook verplicht. Edwin Brinksma, branchemanager bij Vereniging VACO, de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche: “Voor de automobilist is het lastig dat de wetgeving per land of per regio verschilt en voortdurend verandert. Wij publiceren diverse keren per jaar een nieuw overzicht waarop de winterbandenplicht in kaart is gebracht.”

Op www.Debandenwisselweken.nl staan alle actuele Europese regels en informatie over het belang van winterbanden en sneeuwkettingen.

Hoge boetes

Daarnaast moeten automobilisten beseffen dat zij in het buitenland, ook als er geen winterbandenplicht geldt, risico’s lopen. Zo kan hen de schuld worden toegewezen als ze betrokken raken bij een aanrijding. Dat geldt bijvoorbeeld in Italië, Frankrijk en Zwitserland. In Oostenrijk – al jaren het meest populaire wintersportland voor de Nederlanders – wordt de regelgeving strikt gehandhaafd. Boetes kunnen oplopen tot wel 5.000 euro.