oldtimerverzekering

Voorkom oldtimerdiefstal

Tips voor liefhebbers

U bent hier

13 juni 2016

De doorsnee personenauto is elektronisch beveiligd, maar een oldtimer gaat ouderwets op slot. Terwijl zo’n unieke klassieker vaak een uiterst dierbaar bezit is. Wat kun je doen om diefstal van je oldtimer te voorkomen?

Je oldtimer stallen in een afgesloten ruimte, zoals een garage, is natuurlijk verreweg het beste. Maar als dat niet kan, helpen verschillende beveiligingsmaatregelen om het dieven extra moeilijk te maken. De Stichting Certificering Motorrijtuigenbeveiliging (SCM) adviseert hierover. Beveiligingsmaatregelen zijn bijvoorbeeld:

  • Wielmoerbeveiliging. Vervang van elk wiel één wielmoer door een afsluitbare of speciale moer. Zo beveilig je de wielen tegen diefstal.
  • Handremslot. Met een handremslot koppel je de handrem en de versnellingspook. Zo maak je wegrijden onmogelijk.
  • Stuur-pedaalslot of stuurstangslot. Met een afsluitbare stalen stang kun je stuur- en rem- of koppelingspedaal verbinden. Zo maak je het besturen van de oldtimer onmogelijk.
  • Alarmsysteem. Een (door SCM goedgekeurd) alarmsysteem geeft een luid signaal af als iemand aan je auto komt. Dit schrikt dieven af, waarschuwt de omgeving en fungeert als startblokkeersysteem. De zwaardere systemen klasse 4 en 5 die SCM onderscheidt, zijn uitgebreider en werken op basis van een voertuigvolgsysteem.
  • Startblokkeersysteem. Met een SCM goedgekeurd startblokkeersysteem (startonderbreker) voorkom je dat een dief de auto kan starten.
  • Brandstofonderbreker of een hoofdstroomschakelaar. Bij een oldtimer kun je geen standaard startonderbreker plaatsen om de brandstoftoevoer te onderbreken. Maar bij benzinemotoren kan wel een benzineafsluiter geplaatst worden, in de leiding achter de brandstofpomp en voor de carburateur. Dit gebeurt ook als de auto naar LPG wordt omgebouwd. En een brandstofafsluiter is ook voor diesel te gebruiken.

Tot slot: neem natuurlijk altijd als u de oldtimer verlaat, de autosleutels mee. Doe autosleutels en huissleutels niet aan dezelfde sleutelhanger en laat ook geen reservesleutels in de oldtimer achter. Vergeet ook de inbraakbeveiliging van uw woning en de stalling niet. Veel voertuigen worden gesloten met de originele sleutels die men bij een woninginbraak meeneemt.