Winterzonvakantie

Bereid je goed voor

U bent hier

14 december 2017

Winterzonvakantie? Bereid je goed voor!

Elk jaar ontvluchten veel Nederlanders de winterkou door op vakantie te gaan. Winterzonbestemmingen liggen meestal buiten Europa. Het is belangrijk dat je als vakantieganger goed voorbereid als je een bestemming ver weg bezoekt. Wij helpen daarbij met onze vakantiechecklist.

Een winterzonbestemming ver weg is heel wat anders dan een zomervakantie in Frankrijk of Italië. Je moet je goed voorbereiden. Misschien heb je een visum nodig, of inentingen. Misschien gelden er veiligheidsrisico’s. En wat dacht je van gewoontes en gebruiken van een land? Zaken die wij normaal vinden zijn in andere landen misschien abnormaal of zelfs beledigend…

Wij helpen je graag op weg met een handige checklist. In deze lijst gaan wij in op gezondheidsrisico’s, visa, reisdocumenten en waardevolle spullen.

Vóórdat je op reis gaat

 1. Controleer of je paspoort nog geldig is. Voor sommige landen moet je paspoort langer geldig zijn dan de duur van je reis. In een aantal landen buiten Europa moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn bij aankomst of vertrek. Dat geldt bijvoorbeeld voor China, Cuba en India. In Turkije moet het paspoort op het moment van aankomst nog minstens 150 dagen geldig zijn.
 2. Sla het telefoonnummer van je verzekeraars, de alarmcentrale en eventueel je leasemaatschappij op in je smartphone.
 3. Neem altijd een creditcard mee op vakantie. Je weet nooit wanneer je hem nodig hebt.

Waardevolle documenten en spullen

 1. Zorg dat je de informatie van je reisdocumenten en de pasjes van je reis- en zorgverzekering altijd bij je hebt. Zo heb je de juiste gegevens bij de hand voor als je in geval van nood de alarmcentrale moet bellen. Je kunt bijvoorbeeld een kopie maken van de verschillende documenten. Of maak er foto's van met je smartphone en zet ze in de Hulp op Zak-app.
 2. Bewaar geld, reisdocumenten en betaalpassen nooit op één plek.

Medicijnen

 1. Stop je medicijnen in je handbagage. Mocht je koffer kwijtraken, dan heb je je medicijnen nog.
 2. Gebruik je medicijnen die onder de Opiumwet vallen, bijvoorbeeld pijnstillers, kalmeringsmiddelen of slaapmiddelen? Vraag dan bij je arts om een officiële verklaring. Op de website van het CAK kun je per land controleren welke verklaring je nodig hebt.
 3. Bewaar je medicijnen in de originele verpakking. Zo is duidelijk te zien dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs.
 4. Neem voldoende medicatie en een reserverecept mee op reis.
 5. Neem een Engelstalig recept mee. Daarmee kun je aantonen dat de medicijnen daadwerkelijk aan je voorgeschreven zijn.

Medische zorg

 1. Geneeskundige kosten in het buitenland worden niet altijd volledig vergoed door je basiszorgverzekering. Daarom is het verstandig een reisverzekering met dekking voor medische kosten af te sluiten. Dan weet je zeker dat je nooit wordt verrast door een hoge ziekenhuisrekening.
 2. Heb je een arts nodig? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de Europeesche hulplijn (+31 20 6515 777). Dan word je verwezen naar een goede arts in de buurt van jouw vakantieadres.
 3. De website www.ziekenhuizenopreis.nl, opgezet door de Europeesche hulplijn, geeft informatie hoe vaak een ziekenhuis door Nederlandse reizigers wordt bezocht. Zo krijg je een indruk hoe gangbaar een ziekenhuis in de buurt is. Dit kan je helpen bij het gesprek met de alarmcentrale.

Download de Hulp op Zak app

Met Hulp op Zak kun je in geval van pech direct de alarmcentrale van je verzekeraar bellen. Jouw verzekeringsgegevens, foto's en documenten heb je altijd bij de hand. Bovendien kun je je reis invoeren en belangrijke informatie over je bestemming inzien, zoals landinformatie, actueel reisadvies en vaccinaties.

Met Hulp op Zak helpen we extra efficiënt als er iets misgaat tijdens je vakantie of zakenreis. De gratis app is namelijk voorzien van de nummers van alle Nederlandse alarmcentrales en een medisch woordenboek in negen talen. De app heeft dus grote voordelen voor verzekerden van de Europeesche. Maar hij is ook te downloaden voor vakantiegangers die ergens anders hun reisverzekering hebben afgesloten.

Meer tips voor je vakantie

Lees ook onze informatie over veiligheidssituaties.