Doorlopende_reis

Zo zit het: dekking Samengestelde Reis

Over samengestelde reizen en pakketreizen

Wanneer is er sprake van een samengestelde reis?

Een samengestelde reis bestaat uit verschillende, los van elkaar gemaakte boekingen. Ook wanneer een reisbureau een reis boekt die uit verschillende elementen bestaat, is dit een samengestelde reis.

De ANVR stelt het als volgt: het reisbureau moet expliciet in alle uitingen laten zien en vastleggen dat de onderdelen van een reis bij verschillende aanbieders worden geboekt. Tegen aparte annuleringsvoorwaarden en met afzonderlijke prijzen.

Boekt de verzekerde zelf losse onderdelen van de reis? Dan is er ook sprake van een samengestelde reis.

Wanneer is er sprake van een pakketreis?

Een pakketreis is een reis met minimaal twee diensten (bijv. een vliegticket en een hotel) waarbij maar één reissom wordt genoemd op de reisbevestiging. Zelfs als het reisbureau daarvoor verschillende onderdelen bij verschillende organisaties heeft geboekt. De reis duurt minstens 24 uur of bevat minimaal één overnachting.

Bij een dergelijk pakket wordt het reisbureau gezien als touroperator en daarmee draagt het reisbureau zelf het risico van uitval van onderdelen van de reis. In dat geval hoeft de verzekerde dus geen beroep te doen op de annuleringsverzekering wanneer er een onderdeel van de reis niet doorgaat. De verzekerde krijgt immers het geld terug van het reisbureau.

Valt een onderdeel van de samengestelde reis onvoorzien uit? Dan biedt de dekking samengestelde reis vergoeding voor de annuleringskosten van de OVERIGE reisonderdelen. Mits de reisorganisatie deze kosten niet vergoed en er niet voor vervanging kan worden gezorgd:

Reizigers zijn alleen voor het uitvallen van losse reisdelen verzekerd, als zij de volgende verzekering of dekking hebben afgesloten:

  • een Kortlopende Annuleringsverzekering
  • de Doorlopende Verzekering voor Reizen met de dekking annulering
  • de Verzekering Samengestelde Reis: op onze annuleringsverzekeringen vanaf 2014 is de dekking 'Samengestelde Reis' standaard meeverzekerd. Voor klanten die deze verzekering niet hebben of die ergens anders verzekerd zijn, is er de losse annuleringsverzekering 'Samengestelde Reis'.

Zo werkt de dekking

We geven een paar voorbeelden over de dekking.

1. De klant boekt zelf de onderdelen

Yvonne en Yassin hebben een vlucht geboekt naar Sicilië. Via een website hebben ze een bungalow met zwembad gehuurd in de omgeving van Taormina. Een week voor dat het stel zou vertrekken barst de Etna uit waardoor het gebied rond Taormina een ‘no-go-area’ is geworden. De vluchten gaan gewoon maar de bungalow is niet toegankelijk. Yvonne en Yassin kunnen een beroep doen op de annuleringsverzekering en de situatie wordt gedekt door de dekking Samengestelde Reis. Deze biedt in dit geval dekking tot maximaal de kosten van de vlucht. De kosten voor de bungalow worden niet vergoed, omdat de verzekerde een overeenkomst is aangegaan met de verhuurder. De verhuurder is daarom aansprakelijk. 

2. Het reisbureau boekt de verschillende onderdelen

Myrna en Alex hebben een samengestelde reis geboekt naar Amerika. De reis bestaat uit een vlucht naar San Francisco, een huurauto, en een reeks hotelboekingen in Nationale Parken. Tijdens de reis blijkt dat in verband met bosbranden Yosemite National Park gesloten is voor al het publiek. Daardoor zijn het verblijf en de hotelaccommodatie daar uitgevallen. De kosten van deze accommodatie worden niet vergoed, maar moeten door de accommodatieverschaffer worden terugbetaald omdat het hotel niet toegankelijk is. Het hotel is daarom aansprakelijk.

Doordat Myrna en Alex hun reisschema moeten omgooien zijn ze genoodzaakt om vervolgovernachtingen te wijzigen. Dat veroorzaakt kosten. Myrna en Alex kunnen de wijzigingskosten van de nog volgende reisonderdelen claimen op de dekking samengestelde reis. Wij vergoeden deze kosten tot het bedrag van de annuleringskosten van deze onderdelen. Op deze manier kunnen ze, waarschijnlijk zonder extra kosten, van de rest van hun reis genieten.

3. Een verzekerde boekt kaarten voor een concert, voorstelling of wedstrijd, als onderdeel van een samengestelde reis.

Als een dergelijk evenement niet doorgaat, valt dit niet onder de dekking Samengestelde Reis. Deze gebeurtenis kunnen reizigers dus niet verzekeren. Om aanspraak te kunnen maken op de dekking Samengestelde Reis moet er sprake zijn van uitval van de verblijfsaccommodatie of uitval van vervoer.